Uygur'daki Çin zulmü için İstanbul Fatih’teki Saraçhane parkında düzenlediği basın toplantısında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e hakaret ettiği iddiasıyla Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk hakkında açılan davada yargılama devam edildi.

İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Seyit Tümtürk ile avukatları katıldı. Doğu Perinçek’in avukatları da hazır bulundu.

“YILLARDIR DOĞU TÜRKİSTAN HALKINI HEZEYANLARIYLA MAHVETMEKTEDİR”

Mahkemede savunma yapan Seyit Tümtürk, “Ben müşteki şahsı sadece medyadan tanırım. Ancak yıllardır hem bana hem de Doğu Türkistan halkını hezeyanlarıyla mahvetmektedir. Benimle ilgili ‘Amerikancı, FETÖ’cü, PKK’cı’ gibi isnatlarda bulunmaktadır. Bu şekilde Doğu Türkistan’ın itibar gösterdiği bir siyasi lider olarak beni itibarsızlaştırmaya çalışmaktadır. İhanet barındıran sözlerine karşı ben de bu cümleleri kullandım. Özellikle 2019 yılı Şubat ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı’nın sözlerini referans göstererek Çin’e karşı 1 milyondan fazla Uygur Türkü’nün sistematik bir şekilde esir alınarak eziyet edildiğini, bunların serbest bırakılması gerektiğini Dışişleri Bakanlığı ifade etti. Ben de bunun üzerine teşekkür ettim. Bunun üzerine müşteki ‘Derhal özür dilesin’ dedi. Ben de bunun üzerine kendisine ‘Vatan haini misin?’ diyerek o sözleri polemik şekilde kullandım. Burada benim kastım hem bize hem de Doğu Türkistan’da Türklere yapılan haksızlığa karşıdır. Suçsuzum. Beraatimi talep ederim” dedi.

“PERİNÇEK DIŞINDA ÖCALAN’DAN GÜL ALAN BAŞKA SİYASETÇİ BİLMİYORUM”

Tümtürk’ün avukatı mahkemede yaptığı savunmada, “Sayın Perinçek dışında Türkiye’de siyasetçi olup da Abdullah Öcalan’dan gül alan başka politikacı olduğunu bilmiyorum. Sanığın bu unsura dikkat çekmesinde bir suç unsuru olmadığını düşünmekteyim. Perinçek, bazı zamanlar sözü Doğu Türkistan’a getiriyor. Uygurları terörist olarak niteliyor. Sanıkta kimi kimsesi olmayan halkı adına savunma refleksi ile bu suçlamalara eleştirel olarak cevap vermeye çalışmıştır” diye konuştu. 

“PKK GİBİ OLAN UYGUR BÖLGESİNDEKİ PARTİYİ KASTETMEKTEDİR”

Doğu Perinçek’in avukatı ise mahkemedeki savunmasında, “Meslektaşım savunmasında müvekkilimin Çin’in Uygur bölgesinde yaşayan Uygurların terörist olduğunu ifade ettiğini söyledi. Bu yanlıştır. Müvekkilin 35 milyon kişiyi terörist olarak nitelendirmesi mümkün mü? Müvekkil o söylemlerinde sadece tıpkı bizim ülkemizdeki ayrılıkçı Kürt hareketi PKK gibi olan Uygur bölgesindeki partiyi kastetmektedir. Bir bütün olarak Uygur halkını terörist olarak nitelendirmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Sanık Tümtürk, “Bütün dünya bugün Doğu Türkistan’da soykırım olduğunu belgelemiştir. Böyle bir durumda müşteki, ‘Çin, teröristlerle mücadele ediyor’ diyor. Bunların kayıtları var’ ifadelerini kullandı.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki mütalaasında, Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk’ün Doğu Perinçek’e ‘vatan haini’ demek suretiyle hakaret ettiğini belirterek, sanık Tümtürk’ün sarf ettiği sözlerin eleştiri sınırlarını aştığı ve Perinçek’in onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğunu kaydetti. Tümtürk’ün ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret’ suçunu işlediği gerekçesiyle 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılması talep edildi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, tarafların mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere 2 hafta süre vererek duruşmayı erteledi.