CHP 24. Dönem İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Türkiye’nin dış politikasına eleştirilerde bulundu. 

Polemik Haber’e konuşan Aksünger “Dış politikada en büyük problem ‘eyy’ sesleriyle üst perdeden bir dış siyaset yürütme ahmaklığıdır. Ne denmişti? ‘Doğu Akdeniz’de bulunan gemilerimiz gelmeyecek’ denmişti. Türkiye, sondaj gemilerini çekti mi? Çekti. Neden? Avrupa ile yakınlaşma sevdaları var. Mısır meselesine bakalım. Sisi dün diktatördü, bugün de diktatör. Bugün Mısır’a hiç kimse laf söylemesin diyorlar. Böyle dış politika yürütülemez. Kimse seni kâle almıyor. Üst perdeden atıp-tutuyorsun… Sonra 180 derece dönüyorsun. Ondan sonra toplumsal bir güven bekliyorsun.” dedi. 

“RUSYA’NIN 15 TEMMUZ’LA İLGİLİ BİLDİKLERİ VAR”

 ABD Büyükelçisi David Satterfield’ın “Türkiye S-400’leri iade etmeli. Ancak bu durumda Türkiye’yi kongrede savunabiliriz” açıklamasını yorumlayan Aksünger şunları söyledi:

*Amerika meselesine gelecek olursak. Türkiye, Rusya ile bir çıkmaz yaşıyor. Herkesin aklında şu soru var. Acaba neden S-400’ler bir kalemde alındı? 

*Cevap şu, Rusya’nın 15 Temmuz’la ilgili bildikleri var. Bunun önümüzdeki günlerde patlama ihtimali var. 

*İş dönüp dolaşıp Halkbank davasına dayanmaya başladı. Amerika’nın Rahip Brunson meselesinde söylediği çok önemli bir şey vardı. ‘Senin mal varlığını açıklarız” dediler. Demek ki biliyorlar. Neden ‘açıklayın’ diyemedik? 

*Yakında Türkiye’nin kabinede görev yapmış önemli siyasetçileri Halkbank davasına dâhil olacak. Bankalar dâhil olacak. 3 Mayıs’ta bunları göreceğiz.

“RÜŞVET ALMAK PAHASINA, TÜRKİYE’Yİ ZARARA UĞRATTILAR”

Halkbank davasının temelini oluşturan İran ambargosunun delinmesini açıklayan Erdal Aksünger, rüşvet almak pahasına Türkiye’nin zarara uğratıldığını savundu. 
Aksünger şu tespitlerde bulundu:

*BM, İran’la ticaretin takas usulüyle yapılabileceğini söylemişti. Biz İran’dan 50 Milyar dolar gaz alıp, 50 Milyar dolar ürün verseydik, 25 Milyar dolar kâr edecektik. 

*Üstelik bunu birkaç kez yapabilirdik. Belki de 150 milyar dolar cari açığımıza katkı olacaktı. Ne oldu? Yüzde 3-5-8 gibi rakamlarda rüşvet karşılığı bu iş yapılmadı.