Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi ve 50 Ar-Ge Merkezi'nin Açılış Töreni'nde konuşma gerçekleştirdi. Burada eğitime ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, 3600 ek gösterge konusunun gelecek yılın sonuna kadar çözülmesini planladıklarını söyledi.

3600 ek gösterge üzerine spekülasyonlar yapıldığını söyleyen Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda söz verdiğini belirterek "Sen neyin sözünü veriyorsun ya? Bu iş bizim işimiz. Biz kuru kuruya söz vermeyiz, yaparız" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"20 yıl önce resmi özel dahil okul ve kurum sayımız 50 bin 872'yken bu sayı 88 bin 325'e çıktı. Kadro tahsislerinde en büyük payı eğitime veriyoruz.

'KURU KURUYA SÖZ VERMEYİZ'

Öğretmenlerimizi de kapsayan 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. Bunun üzerine çok spekülasyonlar yapılıyor. Ana muhalefetin başındaki zat 'bu söz ben verdim' falan. Sen neyin sözünü veriyorsun ya? Bu iş bizim işimiz. Biz kuru kuruya söz vermeyiz, yaparız.

2 YENİ DÜZENLEME

Bugünkü tören vesilesiyle mesleki eğitimde bazı müjdelerimiz olacak. Bunları da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mesleki eğitim merkezlerinde kapasitenin daha fazla artırılması ve genç işsizlik oranının düşürülmesi için 2 yeni düzenleme yapıyoruz. Bunlardan birincisi mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerin 4 yıl boyunca aldıkları ücretlerin iş veren üzerindeki yükünü tamamen kaldırmaktır. Bu yükü devlet olarak biz üstleniyoruz. Böylece iş gücü piyasamızın güçlenmesi için işverenlerimize önemli bir destek sunuyoruz.

'KALFALAR ASGARİ ÜCRETİN YARISINI ALACAK'

İkinci olarak mesleki eğitim merkezlerimizin son sınıfına kalfa olarak devam eden öğrencilerimizin aldıkları ücretleri de iyileştiriyoruz. Artık kalfalar son sene asgari ücretin 3'te 1'i kadar değil, yarısı kadar ücret alacaklar. Her iki hedef ile ilgili olarak mesleki eğitim kanununda gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapacağız. Böylece mesleki eğitim merkezleriyle ilgili kalıcı bir iyileşme sağlayacak ve Türkiye'de mesleki eğitimi yeni bir evreye taşıyacağız.

'MEB İLE TURKCELL İŞBİRLİĞİNDE İSTİHDAM'

Diğer yandan lise ve üniversite mezunu gençlerimize istedikleri alandaki mesleki eğitim merkezi programını kısa sürede tamamlama ve iş gücü piyasasına süratle geçme imkanı getiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'mız bunun için gereken çalışmaları tamamladı. Böylece gençlerimiz eğitim sürecinde ücret de alarak 6-7 ay gibi kısa süreli tamamlama programlarına devam edebilecektir. Bunun ilk uygulaması önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'mız ile Turkcell tarafından başlatılacaktır. Program kapsamında üniversite mezunlarına 6 aylık eğitim verilecek ve eğitim sonunda başarılı olanlar Turkcell'de istihdam edilecektir."