CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak’ın Türkiye ve dünya gündemine dair haftalık değerlendirme raporunda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Erdoğan Toprak'ın açıklamaları şu şekilde;

*İktidar ortaklarının yaptıkları açıklamalara ve gündeme getirdikleri önerilere bakıldığında Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nda yeni yönetim sistemine uyum bahanesiyle değişikliğe gidilmesi öngörülmektedir. 

*2017 referandumu sonrasında yeni sisteme uyum için seçim sistemini değiştiren, 2018 seçiminde ittifakların, güvenlik bahanesiyle sandık ve seçmenlerin taşınmasının-seyyar sandıkların yolunu açan da yine aynı ortaklardı.

*Türkiye, 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne AK Parti ve MHP’nin kurdukları ortak komisyonun hazırladığı düzenlemeleri TBMM’den birlikte geçirerek oluşturdukları seçim sistemiyle gitti. Üç yılda kurdukları sistem çöktü.

*Kendi kurguladıkları sistemle uyum için yaptıkları seçim düzenlemesinin iktidarı sürdürmelerine yetmeyeceğini, toplumun yüzde 60’ının sistemden memnuniyetsizliği ifade ettiği kamuoyu araştırmalarının
ortaya koyduğu tabloyu görünce ‘nalıncı keseri’ gibi lehlerine işleyecek yeni bir seçim ve siyasi parti düzenlemesinin peşine düştüler.

*2019 yerel seçimlerini kaybedenler, şimdi yerel yönetim seçimlerinin de hükümet sistemiyle uyumlu hale getirilmesini istiyor. O da yetmiyor, muhtarlıkların ve muhtar seçimlerinin de Tek Adam Yönetim Sistemiyle uyumlulaştırılmasını dile getiriyorlar. 

*2014 yerel seçimleri öncesinde 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nı değiştirip, bir gecede tüm köy muhtarlıklarıyla belde belediyelerini kaldırarak Büyükşehir il sınırlarına dahil eden düzenlemeyi yapan iktidar, şimdi bunun tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle 16 Ekim 2020’de resmi gazetede yayınlanan Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’un 10. Maddesiyle Büyükşehir Yasası’nı tekrar değiştirdi. O dönemde 16 bin 220 köy ve 1053 beldeyi bir gecede mahalleye dönüştürerek Büyükşehirlere dahil eden ve 2014 yerel seçiminde bu düzenlemeyi kendisine yontarak, kentlere yüz
binlerce kırsal seçmen ilave eden iktidar, şimdi Büyükşehirlerdeki kaybının ardından tekrar kırsal mahalleler, beldeler, muhtarlıklar kuruyor, Büyükşehirlerin seçmen yapısını değiştirmeyi hedefliyor.