Bulgular, ABD'nin Alman Marshall Fonu (GMF) tarafından yürütülen ve Türkiye'de Konrad- Adenauer-Stiftung (KAS) tarafından desteklenen Transatlantik Eğilimler 2021 araştırmasının bir parçası olup, sonuçlar ülkenin güvenlik sorunları, transatlantik işbirliği ve iç politikalarıyla ilgili.

ANKET: ASKERİ MÜDAHALELER AZALTILSIN

Ankete göre Türkiye, ülkelerinin karşı karşıya olduğu en önemli güvenlik sorunlarının pandemi, terör ve göç olduğunu düşünüyorlar. 

Ankete katılanların üçte biri Türkiye'nin Ortadoğu'daki askeri müdahalesinin azaltılmasını istedi.

Ankette ayrıca yüzde 40'ın Almanya'yı Avrupa'daki en etkili aktör olarak gördüğünü ve onu yüzde 25 ile İngiltere'nin izlediğini belirtti. 

Katılımcılar, küresel sağlık (yüzde 22), ticaret (yüzde 15) ve insan hakları (yüzde 15) transatlantik işbirliği için öncelikler olduğunu söyledi.

KAS'ın Türkiye Direktörü Walter Glos, Arab News'e verdiği demeçte, "Almanya ve Türkiye, Türk göçmen kuşağı ve onların soyundan gelenlerle oluşan milyonlarca kişisel ve kültürel bağla birbirine bağlı" diyerek, “Ayrıca, Almanya hala Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı ve yabancı yatırımcısı. Her iki ülkenin de ortak inanç ve değerlere dayalı iyi ve yakın ilişkilerde temel bir çıkarı var” şeklinde ekledi.

Ankete katılanların yarısı, Çin'in küresel meselelerdeki etkisini genel olarak olumsuz olarak gördü ve Çin de bir ortaktan ziyade bir rakip olarak görüldü. 

Ayrıca, ankete katılanların yarısı, hükümetin insan hakları ihlalleri konusunda Çin'e karşı daha sert olmasını bekliyordu.

‘’KESTİRME YOL YOK’’

GMF'nin Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, Arab News'e verdiği demeçte, "Kamuoyu dış politikanın ana itici gücü olmasa da, sosyal medyanın siyaset üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, hala önemli ve giderek artıyor" dedi.

Ünlühisarcıklı, “Halkın desteği olmadığında işbirliği siyasi olarak maliyetli hale geliyor. Bu karşılıklı güvensizliğin kültürel ve tarihsel nedenleri olsa da, Batı'da yükselen İslamofobi ve Türkiye'de milliyetçilik, Türkiye ile Batılı müttefikleri arasında son dönemde yaşanan gerilimler ve politikacıların kamusal söylemleri de bu sonuçta önemli rol oynuyor’’ diyerek, güveni yeniden inşa etmenin kestirme bir yolu olmadığını söyledi.

ABD’YE GÜVENMİYORUZ

Katılımcıların üçte birinden fazlası NATO'nun ülkelerinin güvenliğinde önemli bir rol oynadığına inanıyor ve çoğu (yüzde 66) Washington ve Ankara arasındaki daha yakın ekonomik bağları destekliyor. 

Ankete katılanların yarısı Almanya, İsveç ve Kanada'yı en güvenilir ortaklar olarak görürken, Türklerin yalnızca yüzde 23'ü ABD'yi güvenilir buluyor.

Glos, son yıllarda ikili ilişkilerde artan gerilime rağmen Almanya'nın Türkiye için AB'deki en önemli referans noktası olmaya devam ettiğini ve en güvenilir ortak olarak görüldüğünü söyledi.

‘’ALMANYA HER ŞEYE RAĞMEN YAPICI’’

Almanya, Türkiye'nin ihracatında 16 milyar dolar ile birinci, ithalatta ise yaklaşık 22 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de yaklaşık 7 bin Alman firması faaliyet gösteriyor.

Glos, Almanya'nın her şeye rağmen Türkiye'yi yapıcı bir şekilde eleştirebildiğini ve aynı zamanda Türkiye'nin bölgedeki krizler ve çatışmalar sonucunda meşru çıkarları olduğunu ve belirli yükler taşıması gerektiğini kabul ettiğini düşünüyordu’’ diyor.
Glos, “Almanya aynı zamanda Türkiye'deki siyasi liderliğin yanı sıra sivil toplum ve kurumların da NATO ve Avrupa Konseyi'nin değerleri, çıkarları ve danışma mekanizmalarıyla uyumlu sosyal, ekonomik ve güvenlik politikasına bağlı kalmasını bekliyor’’ dedi.

(Çeviri: Polemikhaber)