Başbakan Rama, İran tarafından yapıldığı düşünülen Temmuz ayındaki siber saldırının "kamu hizmetlerini felç etmek, dijital sistemleri silmek ve devlet kayıtlarına girmek, hükümet intranet elektronik iletişimini çalmak ve ülkede kaos ve güvensizlik yaratmakla tehdit ettiğini" söyledi.

Siber saldırıdan günler sonra Tiran merkezli medya, bilgisayar korsanlarının muhalefet üyelerinin kişisel, sosyal ve güvenlik numaraları, adlar ve fotoğraflar gibi Arnavutluk devlet bilgisayarlarına kaydedilen kişisel verilerini yayınladığını bildirdi.

‘TEMELSİZ İDDİALAR’

Arnavutluk'un en yakın müttefiki Washington da saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu ve "İran'ı bir ABD müttefikinin güvenliğini tehdit eden eylemlerden sorumlu tutmak için daha fazla adım atacağına" söz verdi. Tahran, Tiran yönetiminin diplomatik ilişkilerini kesme kararını, Arnavutluk'un hareketin nedenleri olarak "temelsiz iddialar" olarak nitelendirerek şiddetle kınadı.

Arnavutluk ve İran, ülkenin ana limanı Durres yakınlarındaki bir kampa yerleşen ve İran Halk Mücahitleri Örgütü'nün 3 bin civarında üyesini kabul ettiği 2014 yılından bu yana gergin ilişkiler yaşıyor. (Reuters)