Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) verileri, değişken gıda ve enerji fiyatlarını ortadan kaldıran çekirdek enflasyonun, Ağustos 1993'ten bu yana en yüksek seviye olan bir önceki aydaki yüzde 4.9'dan yıllık yüzde 5.5'e çıktığını gösterdi.

BAKAN UMUTSUZ VERMİYOR

Reuters'e göre Ekonomi Bakanı Nadia Calvino geçen hafta parlamentoya verdiği demeçte, "Son birkaç haftanın haberleri olumlu değil. Rusya'nın gaz ve petrol ihracat kesintileri yükselen enerji fiyatlarını hızlandırıyor."

INE, İspanya'daki rekor enflasyon artışının temel olarak hızla artan gıda ve yakıt fiyatlarından kaynaklandığını belirtti. INE, ulusal tüketici fiyatlarındaki artışın, geçen yıldan bu yana artan otel, kafe ve restoran maliyetleri olduğunu da belirtti.

İspanya'da artan yaşam maliyeti hükümet üzerinde baskı yarattı. Geçen hafta, Başbakan Pedro Sanchez enflasyonu dizginlemek amacıyla 9.45 milyar dolar değerinde ikinci bir dizi önlemi onayladı. Başbakan, yerel radyo istasyonu Cadenza SERA'ya verdiği demeçte, yükselen tüketici fiyatları “durumun ciddiyetini ve aldığımız önlemlerin uygun olduğunu gösteriyor” dedi. (RT)