Gazeteci Semra Topçu’nun Youtube kanalında, sol ve muhafazakar seçmende eğilimlerini değerlendiren Siyasal İletişim Uzmanı Dr. İbrahim Uslu, 7 Haziran-1 Kasım arasında muhafazakar seçmenin kazanımlarını kaybetme korkusu ile hareket ettiğini ancak artık böyle bir yargıdan söz edilemeyeceğini belirtirken CHP'ye yönelik "sağcılık" eleştirilerine, "Sağa benzeyerek, sağın taktiklerini kullanarak, sağın söylemlerini kullanarak büyüyemiyorsunuz, aslı dururken insanlar taklidine gelmiyor. Ayrıca siz de oraya benzemeye başladığınızda sağ tabanı genişletiyorsunuz, bindiğiniz dalı kesiyorsunuz. CHP’nin sosyal demokrasiyi topluma anlatması gerekiyor. Zemin sosyal demokrasi için çok uygun" yorumunda bulundu.

"MUHAFAZAKAR SEÇMEN KORKMUYOR"

Muhafazakar seçmenin kazanımları kaybedeceği korkusunun olmadığını savunan Uslu, "Muhafazakar kesimde sol iktidara gelirse kazanımlarını kaybedeceğine dair, 'başımıza her türlü felaket gelir' diye, yeniden 28 Şubat günlerine dönülür biçiminde bir korku güçlü bir korku değil" ifadelerini kullandı.

"MUHAFAZAKAR SEÇMEN CHP ADAYINA OY VERDİ"

Bu endişenin yerel seçimler öncesi muhafazakar seçmene kışkırtma yoluyla yapıldığını ancak seçmenin yine de CHP adayına oy verdiğini belirten Uslu, "O günden sonra da yapılan araştırmada CHP’li belediyelerin olduğu illerde vatandaş memnuniyetinin yüksek olduğu ortaya çıktı. İnsanlar “Cehape zihniyeti” iktidara geldiğinde başına felaket gelmediğini, mağdur edilmediğini gördü. Ama iktidar bunu kışkırtmak isteyebilir, çünkü taktik olarak kutuplaşma yaratmak zorunda ve korkular üretmek zorunda" dedi.

SAĞCILAŞMA ELEŞTİRİLERİNE YORUM

CHP’ye yönelik "sağcılaşıyor" eleştirilerine de değinen Uslu, "Dünyada da bu konuda tartışmalar var; sağcı partileri taklit ederek sol büyüyebilir mi, sorulardan biri bu. Sağ popülizme karşılık sol popülizm öneresini dünya uzun zaman tartıştı, Türkiye de tartıştı siyaset bilimi çevrelerinde. Benim gördüğüm kadarıyla bu yönelim sosyal demokrasinin büyümesine imkân tanımadı. Zaten 2008 krizinden beri yeniden ‘Keynes’ci politikalara mı dönsek diye tartışmalar yaşanıyor. İnsanlar da özellikle Pandemi etkisiyle güçlü sosyal devlet ve sosyal politikalar istiyor. Dolayısıyla sorunlara yönelik çözümleri sosyal demokrasiyi yeniden anlatabilirse kazanacak. Sağa benzeyerek, sağın taktiklerini kullanarak, sağın söylemlerini kullanarak büyüyemiyorsunuz, aslı dururken insanlar taklidine gelmiyor. Ayrıca siz de oraya benzemeye başladığınızda sağ tabanı genişletiyorsunuz, bindiğiniz dalı kesiyorsunuz. CHP’nin sosyal demokrasiyi topluma anlatması gerekiyor. Zemin sosyal demokrasi için çok uygun" diye konuştu.