İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu törende yaptığı konuşmada “İstanbul’da metro hatlarıyla ilgili pek çok şey konuşuluyor. Göreve geldikten sonra yaptığımız tespitlerle aslında çok büyük eksiklikleride gidererek yola devam ettik” dedi.

AKŞENER: 1 YILDA 386 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ BU ÜLKEDE

Konuşmasında kadın cinayetlerine dikkat çeken Meral Akşener ise “1 yılda 386 kadın öldürüldü bu ülkede. 1 günde 3 kadın katledildi bu ülkede. İstediğimiz kadar bağıralım çağıralım Ankara’dakiler duymuyor. Başkanım sizden başka bir vizyon daha koymanızı istiyorum; bu şehre o da İstanbul’un Türkiye’de yaşayan tüm kadınlar için yaşanabilir, nefes aldıkları bir kent olmasını sağlamanızı istiyorum. İstanbul’da bir kadın akşam karanlıkta işinden çıktığı vakitte evine giderken saldırıya uğramayacağına emin olsun istiyorum. O elektrik direklerinde sönen ampuller sebebiyle kalbi ağzında evine yürümek mecburiyetinde kalmasın istiyorum” diye konuştu.

“KAVGA OLMADAN YAŞAYABİLİRİZ”

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi:

*Türkiye’de yaşayan bütün erkeklerin kadınlara saygı duyması lazım. Yeri geldiğinde kadınlar için çok güzel sözler ediyoruz. İnancımızda da böyle zaten o zaman kadına yönelik şiddet neden? Belki de toplum olarak eğitilmemiz lazım. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehirdeyiz. Burada hepimiz barış içinde kavga olmadan yaşayabiliriz.

'BELEDİYELERİMİZE ENGEL OLMAYIN'

*Engel çıkaracaklar doğru, dünyanın engelini çıkarıyorlar ama belediye başkanları bütün engelleri aşma azim ve kararlılığını göstereceklerdir. Merkezi hükümet tefeci faiziyle borçlanıyor. Güven duyulmuyor çünkü onlara. Fakat Millet İttifakı’nın belediye başkanları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ödeyeceği faiz oranın ödeyeceği bir faizle kredi buluyorlar. Çünkü güven duyuluyor, şeffaf. Dolayısıyla bu güvenin sürdürülmesi çok önemli. Zaman zaman merkezi hükümetten belediyelere yönelik eleştiriler de geliyor. Gelebilir tabii, her eleştiriyi dikkate almak lazım. Eğer bir yanlış varsa toplumun bilgilendirilmesi lazım. Ama ben merkezi hükümetten şunu beklerim; İstanbul’a ihanet edildiği söylendi. En yetkili kişi tarafından, ‘biz İstanbul’a ihanet ettik’ cümlesi kullanıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İstanbul’un bağırından o ihanet hançerini çekip çıkarmak istiyor dolayısıyla merkezi hükümetten şunu bekliyorum; lütfen belediye başkanlarımıza hiçbir engel çıkarmayın bırakın onlar kente hizmet etsinler.