Köksal, Afyonkarahisar'da kentsel dönüşüm projelerinden mağdur olan yurttaşlarla bir araya geldi, ardından da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Köksal, “Dairecep, Kasımpaşa, Fakıpaşa, Mecidiye’nin bir bölümü kentsel dönüşüme sokulmuştur. Bu mahallelerde evleri ve işyerleri olan vatandaşlara metrekare fiyatı olarak 500 TL ile 1000 TL arası değer biçildiği belirtilmiştir. Bu rayiç bedel belirlenirken hangi kriterler esas alınmış neye göre belirlenmiştir? Afyonkarahisar merkezde adeta Afyonkarahisar’ın kalbi olan bir bölgede belirlenen bu rayiç bedeller hakka hukuka ve hakkaniyete uygun mudur” sorularını yöneltti.

KİM KAZANÇ SAĞLAYACAK?

Köksal, işyeri ve konutların satışından kim ya da kimlerin ne kadar kazanç sağlayacağının açıklanmasını isteyerek önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Şu anda yaklaşık 1800 civarı ev ve işyeri bulunan bölgede kentsel dönüşümle kaç tane konut ve işyeri yapılması düşünülmektedir?

-Yapılacak bu işyeri ve konutlar için ne kadar değer biçilmiştir?

-Bu işyeri ve konutların satışından kim ya da kimler ne kadar kazanç sağlayacaktır.” 

HAK KAYBI VE MAĞDURİYET NASIL GİDERİLECEK?

Söz konusu bölgede yaşayan vatandaşların büyük bölümünün dar gelirli insanlar olduğunu söyleyen Köksal, “Bu vatandaşlarımızın tespit edilen rayiç bedellerle yeni bir konut almaları ya da kendi oturdukları yerde yapılan bu konutlara borçlanarak sahip olmaları mümkün değildir. Bu konuda vatandaşların yaşayacağı hak kaybı ve mağduriyeti nasıl telafi edeceksiniz” diye ekledi.

HUKUKA VE HAKKANİYETE SIĞAR MI?

Köksal, “Bu bölgede yaşayan evi veya işyeri olan vatandaşlarımızın kentsel dönüşüm altında evlerinden veya işyerlerinden edilerek üstüne bir de 15 yıl borçlanarak ev sahibi olmaları hukuka ve hakkaniyete sığar mı? Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm yüzünden mağduriyet yaşayacak binlerce hemşehrimizin bu kentsel dönüşümle servetine servet katacak birkaç tane ihale alan müteahhit kadar değeri yok mudur” sorusunu sordu.