Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, Sayıştay’ın 2020 yılı denetim raporunda yer alan, “Gönderilen 40 maile cevap vermediği ve ‘hesap verme sorumluluğunu’ yerine getirmediği” tespitlerinin basına yansıması üzerine açıklama yaptı.


© Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar

Sayıştay’ın çok sayıda usulsüzlük tespit ettiği DEÜ Rektörlüğü, açıklamasında yalnızca “Belgeleri gönderdik” demekle yetinirken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, üniversitenin Sayıştay denetçilerine, denetimle ilgili bilgi ve belge vermediği iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Sertel, “Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, kendisine bütçe yoluyla verilen kamu parasını nasıl harcadığı hakkında Sayıştay’a bilgi vermemiş ve Sayıştay’ın denetim yapmasını engellemiştir. Harcadığı para babasının parası değil kamunun parasıdır. Sayıştay’a hesap vermeyen rektör harcadıklarının hesabını hukuk önünde mutlaka vermelidir” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin harcamalarına ilişkin Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebine ilişkin 40 resmi talebi yanıtsız bıraktığını hatırlatan Sertel, raporda banka hesaplarının uyumsuz olduğu, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasaya, yönetmelikleri aykırı şekilde atandığı, işletme gelirlerinin giderlerini karşılayamaz durumda olduğu gibi bulguların da yer aldığını söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi döner sermaye işletmesinin 4 milyon 415 bin lira açık verdiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi: “Bir kamu idaresinin mali tablolarına görüş bildirmeme Sayıştay tarafından verilebilecek en ağır karardır. Olumsuz görüş bildirmekten çok daha kötüdür. AK Parti tarafından atanan ve eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Fatma Seniha Nüket Hotar, kamu parasını nasıl harcadığı hakkında Sayıştay’a bilgi vermedi. Bunun hesabı kendisinden mutlaka sorulmalıdır.” Sayıştay’ın hazırladığı 2020 raporunda, istenilen belgelerin verilmediği, banka mutabakat yazılarındaki hesaplar arasında uyumsuzluğun olduğu, Şube Müdürü kadrolarına mevzuata uygun atama yapılmaması ve döner sermayenin zararla kapandığını tespit etmesine rağmen sadece "gönderilen 40 maile cevap vermediği ve ‘hesap verme sorumluluğunu’ yerine getirmediği”ne ilişkin bilgiler yer alıyordu.