Sayıştay tarafından yayımlanan ve belediyelere ilişkin denetimlerin yer aldığı raporlar, kamu kaynaklarının nasıl çarcur edildiğini ortaya dökmeye devam ediyor.

Sayıştay Başkanlığı 2019 Denetim Raporunda, AK Parti'li Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kültür Sanat Etkinlikleri ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 17-21 Temmuz 2019’da yapmış olduğu Malatya Uluslararası Kayısı Festivali ve Fuarı Organizasyonu’nda zarar ettiği tespiti yer aldı. 

Organizasyonun maliyetinin gelirinden iki kat fazla olduğu yönünde tespitte bulunan Sayıştay Başkanlığı, organizasyon maliyetinin 891 bin 85 lira 46 kuruş olduğunu, organizasyondan elde edilen gelirin ise 366 bin 521 lira 19 kuruş olduğunu belirterek şirketin 524 bin 564 lira 24 kuruş zarar ettiğini kaydetti.

5 MİLYON LİRA ZARARA RAĞMEN YÖNETİM ÖNLEM ALMAMIŞ

Sayıştay, hazırladığı raporda organizasyon maliyetinin elde edilen gelirden iki katından fazla olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız hale gelmesine rağmen yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırarak gerekli önlemleri almadığı gibi, şirket tarafından 17- 21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan Malatya Uluslararası Kayısı Festivali ve Fuarı Organizasyonu’nun maliyetinin bu organizasyondan elde edilen gelirin iki katından fazla olduğu görülmüştür. Şirketin 2018 yılı kapanış bilançosunda ödenmiş sermayesinin 7 milyon 120 bin TL, geçmiş yıl zararları ile geçmiş yıl kârları arasındaki farkın 5 milyon 299 bin 950 lira 26 kuruş olduğu; yani şirket sermayesinin yarısından fazlasının karşılıksız hale geldiği tespit edilmiştir. Buna karşın yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmamış dolayısıyla iyileştirici önlemler de alınmamıştır.”

“ŞİRKET KAYNAKLARI EKONOMİK KULLANILMALI”

Belediye tarafından finanse edilen kaynakların şirketler tarafından ekonomik kullanılması uyarısını yapan Sayıştay, ”Şirket bu durumda iken Şirket Yönetim Kurulu’nun 24.06.2019 tarihinde almış olduğu karar ile 17-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılan Uluslararası Kayısı Festivali ve Malatya Fuarı Organizasyonu’nun maliyetinin 891 bin 85 lira, 46 kuruş, organizasyondan elde edilen gelirin ise 366 bin 521 lira 19 kuruş olduğu tespit edilmiştir. Belediyeler tarafından finanse edilen dolaylı da olsa kamu kaynaklarını kullanan belediye şirketlerinin bu kaynaklarını etkili, verimli ve ekonomik olarak kullanmalarının gerekli olduğu değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.