"Mart ayı içinde gerçekleşecek büyük kongreleri sonrası Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP’nin ana gündemi Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik olacak. Seçim barajının yüzde 7 ya da 5’e düşürülmesi öngörülürken,
CHP ile İYİ Parti arasında geçmişte yaşanan ‘ödünç vekil’ formülü de tarih olacak." denilen Nur Banu Baras imzalı haberde; yeni kurulan partilerin (kongre süresi tamamlanmayan) seçime katılması için Meclis’te grup kurma 
şartının kaldırılacağı belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

*AK Parti, Siyasi Partiler Kanunu’nda (SPK) köklü değişiklikler içeren çalışmasını tamamlamak üzere. Ülke barajının kaça düşürüleceğine liderler karar verecek. Seçime katılabilmek için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılacak.

*Taslağın son şekli 24 Mart’ta toplanacak AK Parti 7. Olağan Kongre sonrasında yeniden Erdoğan’a sunulacak. Erdoğan'ın onayı alındıktan sonra taslak metin 18 Mart’ta kongresini gerçekleştirecek MHP'ye götürülecek. 

*Liderlerden vize alan metin Meclis’e gönderilecek. Taslakta halen yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının düşürülerek TBMM'de temsil kabiliyetinin artması planlanıyor. 

*Çalışmada, seçim barajının yüzde 7 ya da 5'e düşürülmesi öngörülüyor. Ancak barajda son kararı liderlerin vereceği ifade ediliyor. 

*İttifakla seçime girilmesi halinde de ittifak içi barajın olup olmayacağına da Erdoğan ve Bahçeli karar verecek.

*Daraltılmış bölge seçim sisteminin getirilmesi de gündemde. Daraltılmış bölge sisteminde, her il 5 milletvekili çıkaracak şekilde seçim çevrelerine ayrılıyor, ülke düzeyinde en az yüzde 5 oy alan partiler de aldıkları oya göre söz konusu vekillikleri paylaşıyor. 

*Taslakta, il ve ilçe seçim kuralları başkanlarının atanması ile ilgili düzenleme yer alıyor. İl ve ilçe seçim kurulu başkanlarına yönelik kıdem şartı kaldırılıyor. Yüksek Seçim Kurulu istediği hakimi atayabilecek.