Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıl gibi az bir süre kalan Türkiye'de, ekonomi başta olmak üzere neredeyse her alanda yaşanan sorunlar Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ve MHP'de erimeye yol açıyor. 

MHP BARAJ ALTINDA

Bu iki partinin seçmen desteğini önemli ölçüde kaybettiği son olarak Alf Araştırma tarafından yapılan ankette ortaya koyuldu.

Buna göre 2018 seçimlerinde tek başına yüzde 42,6 oranında oy alan iktidar partisi yüzde 27,2'de kalıyor. MHP ise yüzde 6,8 ile baraj altında. 

YÜZDE 20 SINIRINA DAYANDI

Peki muhalefet partilerinde durum nasıl?

CHP, yüzde 25,1'le AK Parti'den sonra ikinci sırada yer alıyor. İYİ Parti'nin yüzde 19,4'le siyaset bilimcilerle 'kritik eşik' sayılan yüzde 20 sınırına dayandığı görülüyor.

İttifaklar bazında bakıldığında durum şöyle şekilleniyor:

Cumhur İttifakı: Yüzde 34,0.

Millet İttifakı: Yüzde 44,5.

Her iki ittifakta da yer almayan ve son dönemde parti kapatma davasıyla karşı karşıya olan HDP ise yüzde 8,3'le, Cumhur İttifakı ortakları tarafından yüzde 7'ye düşürülen seçim barajının üzerinde bulunuyor.

CHP ve İYİ Parti'yle birlikte altılı masa etrafında çalışmalar yürüten DEVA Partisi yüzde 2,4, Gelecek Partisi yüzde 2,0, Saadet Partisi'yse yüzde 1,7 oranlarına ulaşıyor.