Torbalı Belediyesi’nde Başkan İsmail Uygur’un vefatının ardından göreve gelecek ismin belirlendiği meclis seçimi için mahkeme kararını verdi.

Gerçekİzmir'de yer alan habere göre; Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mithat Tekin’in 17 oy alarak ipi göğüslediği yarışta AKP kanadından gelen itirazlar sonucunda seçim yargıya taşınmıştı.

AK Parti'nin Başkan Adayı Özgür Erman Çağlar seçim sırasında CHP’lilerin oy kabinine telefonla girdiğini iddia ederken fotoğraflanma işleminin yapıldığı ve meclis üyelerinin iradelerinin baskı altına alındığı öne sürülmüştü.

Gelinen aşamada İzmir 1’inci İdare Mahkemesi’nin ilk hamlesini yaparak; AK Parti kanadından delil, belediye tarafından da savunma istediği belirtildi.

AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz burada açık açık bir usul hatası olduğuna inanıyoruz. Mahkeme de itirazımızı kabul etti. Belediyeden savunma gibi elindeki tutanakları, belgeleri istedi. Bizden de deliller istendi. Zaten canlı yayın vardı, onlar da canlı tutanak olarak geçiyor. Belediye de 1 hafta 10 gün içinde savunmasını verecek. Ben bayram sonunda mahkemenin karar vereceğine inanıyorum. Biz başından bugüne savunduk; seçim usulleri tam olarak yerine getirilmemiştir. Ben seçimin iptal edileceğini düşünüyorum. Meclis üyelerinin demokratik bir şekilde hür iradeleriyle oy kullanacağı yeni bir seçimi inşallah Torbalı dört gözle bekliyor” dedi.

SÜREÇ

Merhum İsmail Uygur’un görevini sürdürürken vefat etmesi sonrasında mecliste gerçekleşen başkanlık seçimi için CHP; Mithat Tekin’i, AK Parti  ise; Özgür Erman Çağlar’ı aday gösterdi.  İlk turda (CHP’nin 18 üyesi bulunuyordu, şimdi ise 17) CHP’li Tekin 16 oy alırken AKP'li Çağlar 15 oya ulaşmıştı. Ardından 2’nci ve 3’üncü turda Tekin 17, Çağlar 14 oy almıştı. Seçim Tekin’in zaferiyle sonuçlanmıştı. Ancak seçim sırasında AK Partili Çağlar oy kullanma kabinine telefonla girildiğini, fotoğraflama işlemi yapıldığını iddia etti. Meclis üyelerinin iradesinin baskı altına alındığı öne sürüldü. Ve AKP seçimi yargıya taşıdı. Ayrıca CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Akbıyık seçimde AK Parti'ye oy attığını ilan ederek partisinden istifa etti. Akbıyık’la birlikte DEVA Partisi’nin tek meclis üyesi İlknur Demirtaş da AK Parti saflarına katıldı.

MECLİS DAĞILIMI

Seçim öncesinde CHP’nin 18, AKP'nin 10, MHP’nin 2, DEVA Partisi’nin 1 olan koltuk sayısı şu an değişmiş durumda. Yeni dağılıma göre CHP’nin 17, AK Parti'nin 12, MHP’nin 2 üyesi bulunuyor. DEVA Partisi’nin meclisteki temsiliyeti sonlandı.