Havaalanı, yabancı misyonlar, STK'lar ve yardım grupları hizmetleriiçin kilit önem taşıyor.Birçokları için Pakistan makul bir ortak gibi görünüyordu. İslamabad'ın komşu bir ülke olarak Taliban ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi var. Ancak Macaristan büyük bir sürpriz oldu.

‘’ÖNEMİNİ GÖSTERMEK İSTİYOR’’

Konuya aşina iki kaynak, Macaristan'ın kendisinin misyonda yer almaya istekli olduğunu ifade ederek, bu ayın başlarında bir NATO zirvesinin oturum aralarında Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban arasında bir görüşmede bu fikri dile getirdiğini söyledi.

Toplantıya aşina bir kişi Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Orban, Türk liderliğindeki bir görevde Macar askerlerini havaalanına göndermeyi önerdi" diyerek, ‘’Orban, ittifaka Macaristan'ın sonuç getirebilecek önemli bir ortak olduğunu göstermek istiyor" diye ekledi.

Orban, AB ve NATO ülkeleri tarafından otoriter politikaları nedeniyle giderek daha fazla eleştiriliyor ve kaynaklar, bu durumun ülkeyi Türkiye'ye yaklaşmaya teşvik ettiğini söylüyor.

‘’DENEYİMİMİZ VAR’’

Türk yetkililer ise Macaristan'ın teknik açıdan misyona iyi bir katkı sunabileceğine inanıyor. Ankara'daki yetkililer, Macaristan'ın 2010 ve 2013 yılları arasında misyona katılımından Kabil havaalanını güvence altına alma konusunda zaten deneyime sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Bir Türk yetkili verdiği demeçte, “Macaristan mantıklı bir seçim çünkü havalimanının güvenlik zayıflıklarının çok iyi farkındalar ve araziyi iyi biliyorlar. Türkiye ile Macaristan arasında uzun süredir devam eden savunma bağları da var, bu da onlarla çalışmamızı kolaylaştırıyor“ dedi. 

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Macaristan'ın Kabil havaalanının korunmasındaki olası rolüyle ilgili doğrudan sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Ancak sözcü konuyu Avrupa'nın güvenliği ve göçe bağladı.Sözcü verdiği demeçte, "Bunların en ciddisi, terörizmin artması nedeniyle daha fazla göç dalgası riskidir. Terör tehdidi ve göç dalgalarının ortaya çıkması engellenmelidir" diyerek, fazla ayrıntıya girmeden, gerekli adımların şu anda müzakere edildiğini, ancak herhangi bir karar alınmadığını söyledi.

ELİ KULAĞINDA

Ankara ve NATO, Türkiye'nin Kabil havaalanının güvenliğini üstlenmesi konusunda resmi bir anlaşmaya varmadı. Ancak hem Erdoğan'ın hem de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın açıklamaları, iki ülkenin anlaşmaya yakın olduğunu gösterdi.

Sullivan geçen hafta bir brifing sırasında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, sizin de söylediğiniz gibi, bunu yapmak için belirli desteklere ihtiyacı olacağını belirtti.Başkan Biden, bu desteğin geleceğini taahhüt etti”dedi ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki lider sadece son detayları çözmek için ekiplerine görev verdi" şeklinde ekledi. 

‘’TÜRKİYE ABD’DEN İYİLİK UMUYOR’’

Bu ayın başlarında bir NATO bildirisi, Türkiye'nin şartlarını yerine getirerek havalimanı için fon sağlamayı sürdürme sözü verdi, ancak Ankara aynı zamanda dronların konuşlandırılması, savunma teçhizatı ve diğer müttefik ülkelerden birlikler gibi lojistik destek de istiyor.

Washington’dan bir kaynakMiddle East Eye’a, Erdoğan'ın Kabil misyonunu üstlenmesi karşılığında ABD'den iyilik umduğunu söyledi. Kaynak, "Türkiye'nin Afganistan ile her zaman tarihi ve dostane bir ilişkisi olduğu doğru" dedi. Buna karşılık Ankara, Washington'dan S-400 meselesi de dahil olmak üzere sağlam tavizler istiyor.
(Middle East Eye)