Kadir Has Üniversitesi, Türkiye halkının gözünde en büyük siyasi ve sosyal sorunlar neler, ülkeyi kutuplaştıran konular hangileri, hangi kurumlara daha çok güveniliyor gibi soruların sorulduğu ‘Türkiye Siyasal Sosyal Eğilimler Araştırma’nın sonuçları açıkladı. 

SORUNLAR COĞRAFİ FARKLILIK GÖSTERDİ

Türkiye’de temel sorunlara coğrafi bölgeler özelinde bakıldığında, Ege ve Marmara bölgelerinin koranavirüs salgını; Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin ekonomik sorun; Karadeniz Bölgesi’nde terör; Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise mültecileri en büyük sorun olarak gördüğü ortaya çıktı.

NEREDEYSE NÜFUSUN YARISI KUTUPLAŞMA VAR DİYOR

Türkiye’de siyasal bir kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı bir önceki yıla göre azalmış olsa da 2021 yılı itibariyle nüfusun yüzde 40,6’sı ülkede siyasal kutuplaşmanın var olduğuna inanıyor. 

LAİK VE DİNDARLAR KARŞI KARŞIYA

Türkiye’de siyasal bir kutuplaşma olduğunu düşünenlerin yüzde 39,4’ü bu kutuplaşmanın laikler ve dindarlar arasında olduğunu düşünüyor.

‘Sizce Türkiye bölünme tehlikesi altında mıdır?’ sorusuna yüzde 67,5’i hayır diyor.

EN GÜVENİLEN KURUMLAR

En güveniler kurumlar sorulduğunda ise ilk iki sırayı yüzde 65,4 ile polis ve jandarma alırken, Türk Silahlı Kuvvetleri yüzde 62,4 ile 3. sıradadır.