Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'deki görüşmelerinin ardından Finlandiyalı ve İsveçli mevkidaşlarıyla iki İskandinav ülkesinin ABD liderliğindeki ittifaka katılma hedeflerinde ilerlemelerine olanak sağlayacak bir dizi güvenlik önlemi üzerinde anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Mayıs ayı ortasında ittifaka katılmak için 10 yıllardır tarafsızlığını bozan iki ülke hakkında, "İsveç ve Finlandiya'yı üye olmaya davet etme kararını zirvede alacağız" dedi. Anlaşma, İskandinav ülkelerinin katılımının önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırsa da, tekliflerinin şimdi üye devletlerin parlamentoları tarafından onaylanması gerekiyor, bu süreç biraz zaman alabilir.

‘STRATEJİK ORTAKLIKTAN ANA TEHDİDE’

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali, Afganistan'daki başarısızlıkların ve ABD eski Başkanı Donald Trump dönemindeki iç anlaşmazlıkların ardından Kuzey Atlantik Paktı’na yeni bir ivme kazandırdı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Salı akşamı İspanya'da bir akşam yemeği ile başlayan zirvenin ilk resmi gününe gelirken, "NATO'ya katılacakları için çok mutluyuz ve nihai kararın bugün olacağını umuyoruz" dedi. Zirveye ev sahipliği yapan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Rusya'nın stratejik konseptte NATO'nun "ana tehdidi" olarak tanımlanacağını söyledi. Rusya daha önce NATO'nun stratejik ortağı olarak sınıflandırılmıştı.

'DAHA FAZLA NATO'

NATO liderleri, Ukrayna'daki savaşı Baltık ülkelerinde NATO topraklarına yönelik bir saldırı konusunda ciddi endişeler uyandıran Rusya'nın aksine Çin'in bir düşman olmadığını söyledi. Ancak Stoltenberg, defalarca Pekin'i Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamaya çağırdı ve Moskova bunu "özel bir operasyon" olarak nitelendirdi.

Batı ittifakı ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere ve Kanada gibi büyük müttefiklerin Baltıklara asker, silah ve teçhizat tahsis etmesi ve eğitim tatbikatlarını yoğunlaştırması konusunda da hemfikir. NATO ayrıca, genişletilmiş bir NATO müdahale kuvvetinin bir parçası olarak, bir çatışma durumunda konuşlandırılmak üzere 300 bine kadar asker bulundurmayı hedefliyor.

Batılı liderler, Rusya'nın NATO için, kısmen NATO ittifakının genişlemesine karşı koymak için Ukrayna'daki savaşını başlattığında Vladimir Putin'in aradığı şeyin tam tersini başardığını söylüyor. Hem Rusya ile bin 300 kilometre sınırı olan Finlandiya hem de Nobel Barış Ödülü'nün kurucusunun evi olan İsveç, şimdi NATO'ya Baltık'ta üstünlük sağlamayı amaçlayan iyi eğitimli orduları ittifaka dahil etmeye hazırlanıyor.

Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Başkan Putin'in en önemli mesajlarından biri, NATO'nun daha fazla genişlemesine karşı olduğuydu. Daha az NATO istedi. Şimdi Başkan Putin sınırlarında daha fazla NATO bulunuyor" dedi. (Reuters)