Erken seçim tartışmaları sürüyor. Kulislerde seçime dair de birbirinden farklı senaryolar konuşuluyor. 

Bunlardan en çarpıcı olanı ise İYİ Parti'nin Millet İttifakı'ndan ayrılacağı ve yeni bir ittifak kuracağı yönünde.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü köşesini bu iddialara ayırdı.

"Cumhur ittifakında tek merak edilen nokta, Saadet Partisi’nin pozisyonu" diyen Selvi, 2023 seçimlerinde Saadet Partisi’nin tercihinin etkili olacağını yazdı.

SELVİ KULİSLERDE KONUŞULANLARI YAZDI

Selvi şunları kaydetti:

*24 Haziran 2018 seçimleri ile 31 Mart yerel seçimlerinde ittifak yapmanın yararını gören millet ittifakında ise İYİ Parti ve HDP’nin konumu belirleyici olacak.

*CHP ile HDP arasındaki yakınlaşma ve yeni kurulan partilerin üçüncü ittifak arayışları, gözlerin İYİ Parti’ye çevrilmesine neden oldu. Bunun üzerine İYİ Parti yöneticileri ile konuştum. İttifaklara seçim işbirliği olarak baktıklarını belirttiler. Seçim sürecine girildiğinde hangi yapı ile hangi işbirliği olumlu netice verir, ona göre karar vereceklerini belirtiyorlar. Seçimlere 2 yıl gibi bir süre varken, şimdiden kendilerini bağlamak istemiyorlar.

*Meral Akşener’in liderliğinde 1991 seçimlerinde Erbakan, Türkeş ve Aykut Edibali’nin yaptığı Refah, MÇP ve IDP ittifakına benzer bir üçüncü ittifak kurulması yönünde bir arayış var. Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile Fatih Erbakan’ın Yeniden Refah Partisi’nin üçüncü ittifak seçeneğine sıcak baktıkları söyleniyor. Akşener şimdiye kadar bu seçeneğe kapısını tam kapatmadı ama güçlü bir şekilde yeşil ışık da yakmadı.

*İYİ Parti yöneticilerine bunu sorduğumda, “2023 seçimlerinde ne olacağını bugünden söylemek mümkün değil” yanıtını veriyorlar. Ama “Masada her türlü seçenek hazır” diye ekleme ihtiyacı hissediyorlar. İYİ Parti, hem millet ittifakı içinde elini güçlendirmek, hem de CHP’ye karşı alternatifsiz kalmamak için üçüncü ittifaka karşı kapıları kapatmıyor.

*İYİ Parti’de bu aşamada ibre millet ittifakından yana görünüyor. İYİ Parti yöneticileri, “CHP ile işbirliğimizden şimdiye kadar bir sorun çıkmadı” diyorlar.

AKŞENER: MİLLET İTTİFAKI PROJE BAZLI DEMİŞTİ

Geçtiğimiz gün katıldığı Habertürk yayınında, konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener "Millet ittifakı ile Cumhur ittifakını karıştırıyorsunuz. Cumhur ittifakı et tırnak, mezara kadar, kader birliği. Çok duygusal bir ittifak. 
Bizim ki öyle değil ki. Bizim ki proje bazlı" demişti.