Manny Pacquiao, Filipin cumhurbaşkanlığı adaylığının peşinde koşmak için bokstan emekli oldu. Zamanını siyaset ve kavga arasında bölen Filipinli senatör Pacquiao, duyuruyu resmi Facebook sayfasında yayınladığı 14 dakikalık bir videoyla yaptı.

'HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM'

Sekiz farklı kategoride dünya şampiyonluğuna sahip tek adam olan Pacquiao, "Son zili duydum. Boks bitti" dedi. Pacquiao, dünyanın dört bir yanındaki hayranlarına teşekkür ederken, "Boks eldivenlerimi kapatırken bu günün geleceğini hiç düşünmemiştim" dedi.

Hızlı ayak hareketleri ve inanılmaz vuruş hızıyla tanınan Pacquiao, spor tarihinin en iyi hücum dövüşçülerinden biri olarak kabul edildi.

2010 yılında kıdemli organizatör Bob Arum, eşsiz olduğunu söyledi ve Reuters'e verdiği demeçte, "Sol ve sağ eli eşit güçle vuruyordu ve rakiplerini yok eden de bu" dedi. Ağustos ayında, 42 yaşındaki Pacquiao Kübalı Yordenis Ugas'a karşı bir WBA orta sıklet dünya şampiyonluğu maçı kaybetti.

İKTİDARI ELEŞTİRİNCE GÖREVİNDEN ALINDI

Filipinler'in güneyinde büyüyen Pacquiao'nun ailesi fakirdi ve hayatta kalmak için ufak tefek işler yapmasına neden oldu. Bir genç olarak başkent Manila'ya bir tekneyle kaçtı ve burada boksa başladı.

Pacquiao, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin en sadık müttefikleri arasında yer aldı ve liderin uyuşturucuya karşı kanlı savaşını ve idam cezasını yeniden getirme teklifini destekledi.

Ancak Pacquiao'nun Duterte'nin Çin ile dostane ilişkisini ve hükümetteki yolsuzluğu eleştirmesinden sonra iktidarla siyasi bağları koptu ve Temmuz ayında partideki görevinden alındı.

Reuters