Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden 11 ay sonra Güney Afrika'yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmede açıklamalarda bulundu.

İŞGALİN YILDÖNÜMÜNE DENK GELİYOR

Güney Afrika, Ukrayna işgalinde tarafsız olduğunu ve savaşla ilgili BM kararlarına oy vermekten kaçındığını söylüyor. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin dostu olan Moskova ile yakın bağları var ve 17-27 Şubat tarihleri arasında doğu kıyısında Rusya ve Çin ile ortak bir tatbikata ev sahipliği yapacak.

Pandor, Lavrov'la birlikte başkent Pretoria'da gazetecilere verdiği demeçte, "Bütün ülkeler dünya çapındaki dostlarıyla askeri tatbikatlar yapıyor. Bu, ilişkilerin doğal seyridir" dedi.

ABD’Lİ YETKİLİDEN BİR GÜN ÖNCE

Güney Afrika, işgal ve Batı'nın askeri eylemleri nedeniyle Moskova'yı tecrit etme girişimleri konusunda bölünmüş kıtada Rusya'nın en önemli müttefiklerinden biri. Lavrov, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın ABD ile bağları güçlendirmek için kıtaya yaptığı uzun bir gezinin parçası olan Güney Afrika'ya gelişinden bir gün önce ziyaret etti.

Beyaz Saray, Güney Afrika'nın askeri planları hakkında endişelerini dile getirdi. Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre, "Rusya Ukrayna'ya karşı acımasız bir savaş yürütürken ABD'nin Rusya ile birlikte hareket edilmesi konusunda endişeleri var" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER