Nuhoğlu, konuşmasına deprem hazırlığı nasıl olmalıdır ve İstanbullular buna ne kadar hazırdır? diyerek sorduğu soruyla doğal afetlerin sonuçlarından gerekli tedbirler alınmazsa İstanbul'da afetin bir felakete dönüşeceğini bildirdi. 

İYİ Parti 27. Dönem İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu; Deprem bir doğal afettin ve sonuçları itibari ile gerekli tedbirler alınmazsa bir felakete dönüşür. Tıpkı 6 Şubat'ta 11 ilimizi etkileyen depremlerde olduğu gibi orada iktidarın ne kadar başarısız olduğunu ve enkazın altında nasıl kaldığını hep beraber gördük." diyerek iktidarın hala olup bitenlerin farkında olmadığını ve felakette de başarısızlıklarını kabul etmediklerini söyledi. 

'ERDOĞAN: SÜRECİ GECİKTİRMENİN VEBALİ AĞIRDIR, DEMİŞTİ' 

Nuhoğlu meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın devamında şu ifadeler yer aldı: 

Çevre ve Şehircilik bakanı 28 Şubat'ta yaptığı konuşmada, 'İstanbul'da deprem riski altında 1 buçuk milyon konut var. O riskli yapıları 2 rezerv alana hem Avrupa hem de Anadolu'ya taşıyacağız' dedi. Cumhurbaşkanı da 6 Martta yaptığı konuşmada, 'İstanbul başta olmak üzere ülkemizde 6 buçuk milyon yapının acilen dönüştürülmesi gerçeği karşımızda dururken süreci geciktirmenin vebali çok ağırdır' dedi. 

'BİLİMSEL METODLAR TAKİP EDİLMELİDİR' 

Bende diyorum ki İstanbul'da beklenen büyük deprem için zaman iyice daralmıştır. Bütün bunlardan anlıyoruz ki istanbul depreme hazır değildir ve anlaşılıyor ki kısa zamanda hazır olması da mümkün değildir. 5 yüz bin Avrupa yakasından 5 yüz bini Anadolu yakasında rezerv alanlarda yapacakmış sayın Bakan! 5 yüzbinini ise yerinde dönüştürecekmiş. 

Bir milyon konutun yapım için yaklaşık yüz milyon metrekareden fazla alana alt yapı harcamaları hariç bir buçuk trilyon lira paraya da ihtiyaç vardır. Bilimsel metodlarla ve bir bütünlük içinde yürütülmesi gereken afet yönetimi 3 bölümden oluşur. 

1- Riskleri en aza indirecek depreme dayanıklı yapılaşmayı sağlamak.
2- Afete acil müdahaleyi yapabilecek personeli ve donanımı hazır halde tutmak. 
3- Afet sonrası yaraları sarmak. 

'TORBA KANUNLARA SOKUŞTURULARAK HAZIRLANAN ART NİYETLİDİR' 

Bu işler için planlama, eğitim, tatbikat ve finansman öne çıkmaktadır. Başarı sağlamak için siyasi iradenin var olması şarttır. Çünkü bilimsil, hızlı ve doğru kararların alınması uygulamaya konulması gereklidir. Bu iktidar döneminde genellikle torba kanunlara sokuşturularak hazırlanan art niyetli, rantiyeci kanuni değişiklikler ve yeni düzenlemeler başta imar kanunu olmak üzere 'yapı denetim kanunu' afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun, toplum konut kanunu, afet sigortaları kanunu, afetler sonrası yapılacak yardımlara dair kanun, belediye kanunu, evvelki hafta çıkarılan yeniden imar kanunu ile ilgili ve konuyla ilgili yönetmelikler ve eylem planlarının tamamı şaibelerden uzak bütüncül anlayışla acilen düzeltilmelidir. 

'HUZURLU VE AYDINLIK GÜNLERE AZ KALDI' 

6 şubatta büyük bir felaket yaşandı böyle felaketlerin yaşanmasına kimsenin tahammulü ve takati kalmadı. Kentsel dönüşüm adına bu güne kadar ne yapıldıysa bundan sonra da aynısı olur. Bir taraftan tıkanan partili sisteminden kaynaklanan zorluklar, iktidarın çok yorgun düşmesi sonucu yeni bir heyecana ihtiyaç duyulmaktadır. Zaten az kaldı.  Sadece 53 gün sonra yapılacak olan seçimlerde Türk milleti türkiye'nim yüzüncü yılında huzurlu ve güvenli günlere, aydınlık yarınlara ulaşacağına inancımı paylaşır saygılar sunarım.