Koronavirüs pandemisinin başlangıcında İtalyan politikacılar ve üst düzey sağlık yetkilileri arasındaki WhatsApp mesajları, savcıların eski başbakan Giuseppe Conte, eski sağlık bakanı Roberto Speranza ve diğer 17 yetkilinin, hükümetin salgına tepkisiyle bağlantılı olarak "ağırlaştırılmış kusurlu salgın" ve adam öldürme şüphesiyle başlatılan soruşturmanın bir parçası olarak incelendi.

BAKANDAN ‘İSTİSMAR ETMEMİZ GEREKİYOR’ MESAJI

İtalya, 21 Şubat 2020'de Lombardiya'nın güneyindeki Codogno'da yerel olarak bulaşan ilk vaka doğrulanarak, koronavirüs salgınının vurduğu ilk Avrupa ülkesi oldu. Diğer birkaç Avrupa ülkesi daha sonra, İtalya'da artan salgınla bariz bağlantıları olan ilk koronavirüs vakalarını bildirdi.

Ancak Speranza, 5 Mart 2020'de yazdığı bir WhatsApp mesajında bir meslektaşına, İtalya'nın imajını korumak için Avrupa'nın ilk koronavirüs vakasının Almanya'da tespit edildiğini iddia eden bir raporun "istismar edilmesi gerektiğini" söylüyor.

VAKALARLA ALAY ETTİ

Ertesi gün, o sırada sağlık bakanlığında genel sekreterlik yapan ve hakkında soruşturma yürütülenler arasında yer alan Giuseppe Ruocco, Avrupa'da İtalya'dan dönen turistler arasında tespit edilen vakalarla alay ederek "Bugün Avusturya'ya 2, Fransa'ya 1 ve İspanya'ya 1 ve belki de Almanya'ya 1 koronavirüs vakası dağıttık" diye yazdı.

Salgının ilk dalgasından en çok etkilenen Bergamo kentindeki savcılar tarafından başlatılan ve Kovid-19 kurbanlarının yakınları tarafından yürütülen soruşturma, yetkililerin salgının yayılmasını önlemek için yeterli önlemleri almadığı iddiasına odaklanıyor. Bergamo, virüsün ilk dalgası sırasında 6 binden fazla ölüm kaydetti ve savcılar, eyalet hemen karantinaya alınsaydı 4 bin kişinin ölmeyeceğini söylüyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER