Havacılık bakanı, engelli bir gencin uçağa binmesine izin vermeyen havayolu şirketini araştırdığını söyledi. Olay, pek çok kişinin havayolunu ayrımcı davranışlarla suçlamasıyla yaygın bir öfkeye yol açtı.

ŞİRKET MERCEK ALTINDA

Havayolu şirketi IndiGo, kapsayıcı bir kuruluş olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek iddiaları reddetti. Havacılık Bakanı Jyotiraditya Scindia, olayı kişisel olarak araştırdığını söyledi. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bu tür davranışlara sıfır tolerans var. Hiçbir insan bunu yaşamak zorunda kalmamalı" diye yazdı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de havayolundan rapor istedi.

Cumartesi günü Ranchi havaalanında meydana gelen olay, yolculardan biri olan Manisha Gupta'nın durumu Facebook'ta paylaşmasıyla ortaya çıktı. Gupta, uçuş öncesinde gencin gözle görülür bir şekilde sıkıntılı göründüğünü söyleyerek, "Güvenlik kontrolünden geçip kapıya ulaştığında açlık, susuzluk ve kaygıdan kıvranıyor gibiydi” şeklinde kaydetti ve anne ve babanın, "sabırlı, biraz ikna edici, biraz sert, çokça kucaklamalar vb. ile" onun öfkesini iyi bir şekilde yatıştırmayı başardıklarını ve diğer yolcuların da çifte yardım teklif ettiklerini söyledi. 

DİĞER YOLCULAR KARŞI ÇIKTI

Facebook paylaşımının devamında “Ancak IndiGo personeli onu gördüğünde, çocuk sakinleşip 'normalleşmezse', uçağa binmelerine izin vermeyecekleri konusunda ebeveynleri uyardıklarını söylüyor. Sonra kaba otorite ve güce tanık olduk. Indigo personeli, çocuğun uçağa binmesine izin verilmeyeceğini açıkladı “ diye ekledi ve uçaktaki diğer yolcuların personele karşı çıktığını ve çocuğun ebeveynleriyle uçağa binmesine hiçbir itirazlarının olmadığını söyledi.

Gupta, "Aynı uçakta seyahat eden bir grup doktor, havada herhangi bir sağlık olayı meydana gelmesi durumunda çocuğa ve ailesine tam destek sağlamayı teklif etti" dedi. Ancak havayolu personeli, çocuğun "kontrol edilemez" ve "panik halinde" olduğu konusunda ısrar etti. Gupta'nın gönderisi o zamandan beri viral hale geldi ve yaygın bir öfke ve kınamaya yol açtı.

IndiGo’dan yapılan açıklamada, yolcularının güvenliği için böyle bir hamle yapıldığı, aileye otel konaklaması sağlayarak rahat ettirdiğini ve ertesi sabah gidecekleri yere uçtukları belirtildi. (BBC)