Uyarıların, geçtiğimiz iki gün boyunca Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde ABD Hazinesi Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı Brian Nelson tarafından dile getirildiği bildirildi.

ZİYARETİN AMACI RUSYA

Nelson'un Türkiye ziyareti, bu hafta başlarında BAE'yi de kapsayan bölgesel bir turun parçası olarak geliyor ve Washington'un ABD malları da dahil olmak üzere Rusya'ya artan ihracata ilişkin endişelerini tartışmayı amaçladığı söyleniyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, ABD'li yetkililerin iki ülkeyi Rusya'ya mal akışını kısıtlamaya çağırdığını ve yaptırımların vurduğu ülkeye milyonlarca dolar değerinde ihracat kontrollü malın ulaştığını ekledi.

MİLYAR DOLARLIK İLİŞKİ

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan kişilere göre, çok sayıda Türk ihracatçı, ekim 2022'ye kadar sekiz ayda 300 milyon doları makine ve 80 milyon doları elektronik olmak üzere Rusya'ya 800 milyon doların üzerinde mal sevk etti. Bildirildiğine göre diğer endişe alanları arasında, yaptırım uygulanan veya ihracat kontrollerine tabi olan ve Türkiye'de limanlara uğrayan Rus gemileri yer alıyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER