Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) başında bulunan Georgieva, koronavirüs pandemisi ve Ukrayna işgali gibi son olayların küreselleşmedeki kusurları ortaya çıkardığını ve kritik tedarik zincirlerini kontrol etmenin önemini vurguladığını kabul ederek, hükümetlerin ekonomilerini güvence altına almak için çok fazla içe dönmemeleri gerektiğini savundu.

‘DAHA MANTIKLI OLMAZSAK…’

Georgieva, "Soru şu ki, tedarik güvenliğini artırma konusunda daha kararlı olabilir miyiz, ancak dünyayı ikinci bir Soğuk Savaş'a sürükleyecek kadar ileri götürmez miyiz? Bunun mümkün olduğuna inanıyorum. Daha mantıklı olamazsak, o zaman her yerdeki insanlar daha kötü durumda olur" dedi ve "biraz daha soğukkanlılık" çağrısında bulundu.

Georgieva, "Ticari parçalanmanın uzun vadeli maliyeti, küresel GSYİH'nın yüzde 7'si kadar yüksek olabilir" veya "teknolojik ayrışmanın eklenmesiyle" yüzde 12'ye kadar çıkabilir” ifadelerini kullandı. 

‘FELAKET OLUR’

Hafta içi yayınlanan IMF raporunda, küresel ekonominin bir tarafta ABD liderliğindeki Batı ve diğer tarafta Çin, Rusya ve diğer ABD rakipleri olarak ayrılmasına izin verilmesinin daha küçük ülkeler için felaket olacağı savunulmuştu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER