IMF Başkanı Kristalina Georgieva, “Dünya ekonomisinin üçte birinin resesyona girmesini bekliyoruz. Resesyonda olmayan ülkeler bile yüz milyonlarca insan için resesyona girmiş gibi hisseder. Neden? Çünkü üç büyük ekonomi aynı anda yavaşlıyor” dedi.

EKONOMİK BÜYÜME TAHMİNLERİ DÜŞTÜ

Ekim ayında IMF, Ukrayna'daki savaşın süregelen etkisini, enflasyon ve fiyat baskılarını ABD Merkez Bankası gibi merkez bankalarının tasarladığı yüksek faiz oranlarını yansıtarak 2023'teki küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürdü. 

‘ÇİN İLKİ YAŞAYACAK’

Georgieva, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in, ultra katı sıfır Covid-19 politikasının kaldırılmasının ardından vakaların artmasıyla 40 yıl sonra ilk kez küresel büyümede veya küresel büyümenin altında bir oranda büyümesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Georgieva, "40 yıldır ilk kez, Çin'in 2022'deki büyümesi muhtemelen küresel büyümeyle aynı veya altında olacak. Önümüzdeki birkaç ay Çin için zor olacak ve bunun hem Çin üzerinde, hem bölge üzerinde, hem de küresel büyüme üzerindeki etkisi olumsuz olacak" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER