İngiliz hükümetinden bir sözcü, Sunak ve Rutte'nin "Ukrayna'ya havada güç sağlama hedefiyle uluslararası bir koalisyon oluşturmak için çalışacaklarını ve eğitimden F-16 jetlerinin tedarikine kadar her şeyi destekleyeceğini" söyledi.

UKRAYNA LİDERİ UMUTLU

F-16 açıklaması, Ukrayna lideri Volodymyr Zelenski’nin ülkesinin yakında F-16 savaş uçağı alabileceğini ima etmesinden bir gün sonra geldi ve konuyla ilgili İngiltere'nin yardımıyla "çok önemli" kararlar alınmasından umutlu olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Sunak'la görüşen Zelenski, "gökyüzünü kontrol edemediğimiz için" savaş uçaklarını tartıştıklarını ve ABD ile diğer batılı ülkeleri uçak tedarik etmeye ikna etme konusunda olumlu olduklarını söyleyerek "Bunun hakkında konuştuk ve görüyorum ki en yakın zamanda bazı çok önemli kararlar duyacaksınız, ancak bunun üzerinde biraz daha çalışmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

ABD’NİN İKNA EDİLMESİ ŞART

Ukrayna'nın F-16'ları alması için her iki ülkenin de ABD'yi ikna etmesi gerekecek. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, geçtiğimiz günlerde ABD'nin Ukrayna'ya jet tedariki konusundaki tutumunu değiştirip değiştirmediği sorulduğunda, “Hayır” demişti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER