Rakamlar, İngiltere'nin her yıl yaklaşık 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4,25 milyar adet bu tür çatal bıçak takımı kullandığını ve bunların yalnızca yüzde 10'unun kullanıldıktan sonra geri dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Araştırmaya göre, yiyecek kapları ve çatal bıçak takımı da dahil olmak üzere paket yiyecek ve içeceklerle ilgili plastik öğeler, okyanuslardaki en büyük çöp payını oluşturuyor.

‘GELECEK NESİLLER İÇİN…’

Şimdi Çevre Bakanı Therese Coffey, geçen ay yapılan raporları doğrulayarak bir dizi tek kullanımlık plastik ürünü yasaklamaya hazırlanıyor. Coffey, "Plastik bir çatalın ayrışması 200 yıl, yani çöplükte iki yüzyıl veya okyanuslarımızı kirletmesi anlamına gelebilir. Bu sorunu doğrudan çözmek için harekete geçmeye kararlıyım. Bu yeni yasağın milyarlarca plastik parçasının kirlenmesini durdurmak ve gelecek nesiller için doğal çevrenin korunmasına yardımcı olmak için büyük bir etkisi olacak" dedi.

İDDİALAR ÖYLE DEMİYOR

Benzer yasaklar İskoçya ve Galler'de zaten yapılırken, İngiltere hükümeti 2020'de İngiltere'de tek kullanımlık plastik pipetleri ve pamuklu çubukları yasakladı. Ancak iddiaya göre, yeni hamle kapsamlı değil. Daily Mail'e göre yasak, süpermarket ve dükkan gibi ortamlarda değil, restoran, kafe veya paket serviste yenen yiyecek ve içecek için kullanılan plastik tabak, kase ve tepsileri kapsayacak.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER