Raisi, önceden kaydedilmiş konuşmasında, "İran İslam Cumhuriyeti, nihai sonucu tüm baskıcıyaptırımların kaldırılması olan yararlı görüşmeleri değerlendiriyor" dedi.

Raisi, "ABD'nin 'azami baskı' politikası devam ediyor. Hakkımız olandan başka bir şey istemiyoruz. Uluslararası kuralların uygulanmasını talep ediyoruz. Tüm taraflar nükleer anlaşmaya ve uygulamada BM kararına sadık kalmalı" diye ekledi. 

‘’YAPTIRIMLAR İNSANLIK SUÇU’’

Nisan ayında İran ve ABD, nükleer anlaşmanın kurtarılması konusunda Viyana'da dolaylı görüşmelere başladılar, ancak bu görüşmeler Raisi'nin Haziran ayında İran'ın cumhurbaşkanı seçilmesinden iki gün sonra durdu.

2015 anlaşmasına göre İran, ABD, BM ve AB yaptırımlarının kaldırılması karşılığında nükleer silahlara giden olası bir yol olan uranyum zenginleştirme programını kısıtladı. ABD Eski Başkanı Donald Trump, anlaşmadan üç yıl önce vazgeçti ve İran'ın ekonomisini felce uğratan petrol ve finans sektörlerine yeniden sert yaptırımlar getirdi.

Yargıç olarak geçmişinde insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle kişisel ABD yaptırımları altında olan katı din adamı Raisi, ABD yaptırımlarının "coronavirüs pandemisi sırasında insanlığa karşı suçlar olduğunu" söyledi.

(Reuters)