CNN tarafından hazırlanıp yayınlanan bir rapora göre, tecavüz, İran güvenlik güçleri tarafından Tahran rejimine karşı üç aydır süren protestolarla başa çıkmak için sistematik olarak kullanılıyor. 

ABD merkezli medya devinden sekiz gazeteci tarafından yürütülen bir soruşturmada, İranlı yetkililer rutin olarak kadın protestocuları tutukluyor ve onları bireysel ve hatta toplu tecavüze maruz kaldıkları özel yerlere naklediyor.

iran_protestolar02 

‘KADINLARI DÜZELTMEK İÇİN’

Röportaj yapılan kadınların ifadeleri, rejimin güvenlik güçlerinin kadın protestocuları "düzeltmek" amacıyla kapalı kapılar ardındaki durumların tüyler ürpertici ayrıntılarını sunuyor.  

İlk olarak, gözaltına alınmadan önce ve sonra sokakta güvenlik güçleri tarafından taciz edilen kadınların görüntüleri sosyal medyada dolaştı. Bunu takiben, sorgulandıktan sonra tecavüze uğradığını bildiren kadın protestocuların yanı sıra küçük bir çocuğun tecavüze uğradığına dair çok sayıda rapor ve tanık ortaya çıktı.

iran_protestolar01

KADINLARA ŞANTAJ YAPILIYOR

Ayrıca, bazı durumlarda, kadın protestoculara tecavüz filme alınıyor ve daha sonra serbest bırakılan kadınların sessiz kalmasını sağlamak için şantaj olarak kullanılıyor. 

Hastane kaynaklarına göre, son haftalarda sivil giyimli erkeklerin gözetiminde tedavi için gelen, bariz işkence ve tecavüz izleri taşıyan çok sayıda vaka bazı medya kuruluşları tarafından doğrulandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER