İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero, "Bu ocak ayına kadar altı kadın ve sekiz yaşındaki bir kız çocuğu cinsiyetçi şiddet tarafından öldürüldü. Her vakayı ayrıntılı olarak analiz etmek, neyin yanlış gittiğini bulmak, koordinasyonu iyileştirmek için kriz komitesini toplantıya çağırıyoruz" diye kaydederken, toplantıya eşitlik, içişleri ve adalet bakanlıklarından yetkililer ile İspanya'nın özerk bölgelerinden temsilciler katılacak.

‘GENELLEME YAPILMAMALI’

Bu tür cinayetlerdeki artışla karşı karşıya kalan İspanya'nın Sosyalist hükümeti, yetkililerin aile içi şiddet mağduru kadınları sevgililerinin önceki mahkumiyetleri hakkında bilgilendirmesine izin verecek önerileri inceliyor.

Ancak İspanya'nın kadına yönelik şiddetle ilgili savcısı, bu tür uyarıların "otomatik olarak veya genelleştirilmiş bir şekilde" verilemeyeceği konusunda uyarıda bulunarak, her davanın kendine özgü koşullarının dikkate alınması gerektiğini de ekledi.

CİNAYETLER REKOR KIRIYOR

Geçtiğimiz gün, İspanya'nın kuzeybatısındaki Valladolid eyaletinde 45 yaşındaki bir kadın ve sekiz yaşındaki kızı öldürüldü. Cinayetleri, Katalonya’da 38 yaşındaki bir kadının öldürülmesinden beş gün sonra geldi.

Son ölümler, hükümetin bu tür cinayetleri kaydetmeye başladığı 2003 yılından bu yana eşleri veya eski eşleri tarafından öldürülen kadın sayısını bin 188'e çıkarıyor. 2022'de 49 kadın sevgili veya eski sevgili şiddetinin kurbanı olurken, 2021'de bu tür saldırılarda 43 kadın hayatını kaybetti.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER