2019'dan bu yana dördüncü kez yapılan seçimlerin ardından da hükümet kurulamayan İsrail, siyasi bir çıkmaza girdi.

71 yaşındaki Netanyahu, aşırı sağcı Yahudi politikacılarla Birleşik Arap Listesi veya İbranice Ra'am adlı muhafazakar bir İslamcı parti arasında bir anlaşma yapmaya çalıştı. 

Başbakanın, 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'te 61 sandalyeli bir çoğunluk hükümeti kurmak için çok az seçeneği vardı.

YOLSUZLUK DAVASI İŞİNİ ZORLAŞTIRDI

Çabalarını karmaşıklaştıran ve siyasi çıkmazın nedenlerinden biri de Netanyahu’nun yolsuzluk davası. 

Suçlamaları reddederken, bazı siyasiler yargılanan bir başbakana hizmet etmeme sözü verdiler.

‘’GARANTİSİ YOK’’

Yine de, Netanyahu’nun sağcı Likud Partisi son seçimde en fazla sandalyeyi kazanırken, İsrail’in Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin tarafından 28 gün içinde bir hükümet kurmakla görevlendirildi. 

Bu sürenin sona erdi ve şimdi, cumhurbaşkanının iki seçeneği var. Rivlin, Mart ayındaki seçimden ikinci çıkan muhalefet lideri Yair Lapid'e, bir hükümet kurmaya çalışmak için 28 gün daha verebilir. 

Ya da parlamenterlerden bir adayı oylamalarını isteyebilir.

Eski bir TV sunucusu ve maliye bakanı olan 57 yaşındaki Lapid, Pazartesi günü "Yeni bir hükümet kurma zamanı. Bir hükümet kurabiliriz" dedi. Bununla birlikte, Lapid'in Knesset'teki büyük ideolojik farklılıkları kapatabileceğinin garantisi yok.

‘’HANGİ NUMARAYI YAPMAYI PLANLIYOR?’’

Analist Sima Kadmon, Yedioth Ahronoth gazetesinde “Bugün sinirleri güçlü insanlar için bir gün. Her zaman olduğu gibi, hiç kimse Netanyahu'nun son dakikada şapkasından hangi numarayı çıkarmayı planladığını bilmiyor" şeklinde yazdı. Bununla birlikte, Israel Hayom
gazetesinde yazan yorumcu Matti Tuchfeld, İsrail liderinin seçeneklerinin tükendiğini söyleyerek, "Tüm zamanların en büyük sihirbazının bile bir noktada tavşanları tükeniyor" dedi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)