Rusya'daki Gazprombank'ın İsviçre şubesinde üst düzey görevlerde bulunan kişiler, “Putin'in cüzdanı” olarak tanımlanan Rus liderin yakın arkadaşı Sergei Roldugin'e İsviçre banka hesapları aracılığıyla işlem yapmasına yardım etmekle suçlanıyor.

İKİ YILDA 50 MİLYON DOLAR

Üç Rus ve bir İsviçre uyruklu olan ve İsviçre’deki kısıtlamalar uyarınca kimlikleri tespit edilemeyen kişiler, geçtiğimiz gün mahkemeye çıkarken, hepsi suçlamaları reddetti. Putin'in en büyük kızı Maria'nın vaftiz babası olan Roldugin'in, paranın nereden geldiğine dair güvenilir bir açıklama yapmadan 2014 ile 2016 yılları arasında İsviçre hesaplarına 50 milyon dolar yatırdığı bildirildi. Ayrıca karmaşık bir paravan şirketler ağı aracılığıyla İsviçre hesaplarına yılda 10 milyon dolardan fazla para aktarmayı planladığı da iddia ediliyor.

‘DELİLLER YETERLİ DEĞİL’ SAVUNMASI

İsviçreli savcılar mahkemeye, bankacıların paranın gerçek gerçek sahibinin kimliğini belirlemek için yeterince çaba göstermediğini söyledi. Roldugin, 2014 yılında Gazprombank İsviçre'de açılan iki hesabın resmi sahibiydi. Ancak, Roldugin'in fonlarının kaynağını kanıtlayacak hiçbir kanıt yoktu.

Savcı Jan Hoffmann mahkemeye, "Tüm kanıtlar, varlıkların gerçek sahibi olan Sergei Roldugin'in aksini gösteriyor" dedi. Savunma Avukatı Bernhard Lötscher, Roldugin'in varlıkların gerçek sahibi olmadığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Mahkemeye verdiği demeçte, "Gerçek sahibinin kimliği hakkında şüpheler ceza hukuku açısından yeterli değil" dedi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER