Teknoloji firmalarına ve girişimcilere 20 yıldır ev sahipliği yapan İTÜ Arı Teknokent (Arı Teknokent Proje Geliştirme Planlama AŞ), Türkiye'nin en büyük; dünyanın ise en büyük 10’uncu teknoparkı konumunda. Türkiye genelinde bulunan teknopark sayısı ise 79... ODTÜ Teknopark’tan sonraki en eski teknopark olan İTÜ Arı Teknokent’e karşı geçen yıl bakanlığın açtığı davada kritik bir kararın verildiği ortaya çıktı.

FİNANSMAN MODELİ DAVA KONUSU OLDU

Anılan dosyada davacı konumda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yer alıyor. Söz konusu davanın açılmasının gerekçesini, şimdilerde sayıları 10’u bulan İTÜ Arı Teknokent'e ait binalarından biri olan ‘Arı-2’ binasının yapımı için sağlanan finansman modelinin kanuna aykırı olduğu iddiası oluşturdu. 2005 yılında hizmete alınan binanın yapımı için gerekli olan 8 milyon dolardan 4 milyon doları Dünya Bankası'ndan alınan kredi ile sağlandı. Kalan tutarın 1 milyon doları İTÜ mezunu bir iş insanından şartlı bağış yolu ile, 891 bin 550 dolar ise İTÜ Geliştirme Vakfı’ndan alındı. Kalan 2 milyon dolar ise, teknokentte faaliyet gösterecek firmalardan 1 yıllık peşin kira bedeli olarak temin edilerek bina tamamlandı.

MAHKEME BAŞKANI İKİ ÜYEYE KATILMADI

Bakanlık müfettişleri, İTÜ Arı Teknokent’e yönelik yaptıkları kapsamlı inceleme sonrası, üzerinden 18-19 yıl geçen finansman modelinin yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile şirketin tasfiyesine talep etti. İtiraz üzerine dosyaya bakan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, şirketin tasfiyesi yönünde karar verdi. Mahkeme başkanı karara 4 sayfalık muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde, geliştirilen finansman modelinde herhangi bir usulsüzlük ve yasaya aykırılık olmadığı vurgulandı.

'AMAÇ BAŞKA KURULUŞLARA DEVRETMEK'

İstinaf Mahkemesi kararına ilişkin İTÜ Arı Teknokent AŞ Yönetim Kurulu adına yapılan yazılımı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Sanayi Bakanlığı 2021 yılında, 20 yıla yakın bir süre önce ARI-2 binasının yapımında kullanılan ve yoktan var edilen finans modelinin yasalara aykırı olduğunu iddia ederek, ARI Teknokent’in tasfiyesini talep ederek dava açtı. Tasfiye gerekçeleri geçerli olmadığı gibi, geçerli olduğu farz edilse bile 20 yıl içinde değil Türkiye’de, uluslararası düzeyde başarıları ile tanınan İTÜ ARI Teknokent’i 20 yıl sonra yok etmekteki garip durum ancak ve ancak bu operasyonun arkasında başka hedeflerin olduğu veya başka amaçlarla başka kuruluşlara devretmek için suni nedenler yaratmak olduğu izlenimini yaratmaktadır.” 

TASFİYE AMACI SORGULANMALI

Yönetim Kurulu açıklamasının devamında “Şimdi herkesin elini vicdanına koyarak bu haksız ve mesnetsiz davayı değerlendirmesi ve İTÜ Maslak kampüsünde kurulan İTÜ ARI Teknokent’in, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından hangi amaçlarla tasfiye edilmek istendiğini sorgulamalıdır. Bu kadar değerli bir kurumu yok etmeye çalışmak, etrafında gerçeği yansıtmayan 'yolsuzluk' veya 'kural dışı uygulamalar olduğu' iddiaları ile bir kuşku ortamı yaratmak hangi ahlak anlayışına uyar bilemiyoruz. Konu çerçevesinde hukuk yoluna başvurulmuş olup adaletin tecelli etmesi ülke menfaati adına en büyük dileğimizdir” denildi.

Rakamlarla İTÜ Arı Teknokent:

*Şirket Mart 2002 yılında kuruldu

*Maslak’ta 1 milyon 655 bin metrekare alan üzerine kurulu 10 binası var

*355 teknoloji firmasına ev sahipliği yapıyor

*Bu şirketlerin son 20 yılda elde ettiği ciro 29 milyar lira

*Anılan şirketlerin ihracatı ise 866 milyon dolar oldu

*Bu firmalar şimdiye değin 3.638 Ar-Ge projesi geliştirdi

*Son 5 yılda hem ciro hem ihracat 2 kat arttı

*Bu şirketlerde istihdam edilen kişi sayısı, çoğu mühendis 8 bini aşıyor

*140 firma İTÜ Arı Teknokent’e girmek için sıra bekliyor

ÇOK SAYIDA 'PARLAK' FİRMA FAALİYET GÖSTERİYOR

İTÜ Arı Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren girişimci firmalardan birçoğu, geliştirdikleri ürünlerle öne çıkıyor. Kanserin teşhisini kolaylaştıran ürününü onlarca ülkeye ihraç eden de var, Avrupa’nın en gözde 100 girişimi arasında gösterilen de… Anılan firmalardan biri yapay doku ve organ üretirken bir diğeri, son aylarda konuşulmaya başlayan Metaverse evrenini üç sene önce hayata geçirdi.

'KAÇAK BİNA' DAVASI DA DEVAM EDİYOR

Bu arada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine, İTÜ Arı Teknokent’in 11 eski yöneticisine ise ‘ruhsatsız bina' yaptıkları gerekçesi ile açılan dava ise devam ediyor. Aralarında, TÜSİAD eski başkanı Erol Bilecik, iş insanı Ali Engin Keçeli, Mimar Melkan Gürsel’in de olduğu kişiler İTÜ Teknokent bünyesindeki ‘Arı 7’ binasını ruhsatsız yapmakla suçlanıyor. Hazırlanan iddianamede sanıklara yönelik suçlama ise, "İmar kirliliğine neden olma" ve "Boğaziçi Kanunu'na aykırılık…" oldu. Sanıkların 1 yıl 6 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis talep edilmişti. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması geçen 14 Haziran günü yapıldı.