Aşıların nispeten nadir yan etkilerinin görülme eğiliminde olduğu Japonya'da bazılarının aşı yaptırmak için acelesi yok. Bu isteksizlik, bir yıllık gecikmenin ardından bu yaz yapılması planlanan Tokyo Olimpiyatları için büyük bir sorun olabilir. Aşılar, oyunları sürdürmenin anahtarı olarak kabul ediliyor. Ülkede yerli aşı çalışmalarının hala erken aşamalarındayken, aşı konusunda ithalata bağımlı Japonya, aşı tedarikinde belirsizlikle karşı karşıyaydı.

ÜLKE EK TESTLER İSTEDİ

Bunun nedeni, hükümetin, Pfizer'dan Japonya'yı içermeyen çok uluslu testlerine ek olarak Japonya'da da klinik testler istemesinden kaynaklanıyordu. Birçok ülke Kasım ayında açıklanan Pfizer testlerinin sonuçlarını kabul etti ve aşılamaya başladı. Pfizer, verilerine dayanarak Aralık ayında Japonya'da acil durum onayı başvurusunda bulundu, ancak Tokyo, şirkete yeşil ışık yakmadan önce Ocak ayı sonunda yapılan Japon testlerinin sonuçlarını bekledi.

44 BİN KİŞİNİN 2 BİNİ ASYALI

Japonya'daki insanlar genellikle aşılara şüpheyle yaklaşıyor ve yetkililer, güvenlik endişelerini kapsamlı bir şekilde ele almaları gerektiğini düşünüyor. Sağlık Bakanı Norihisa Tamura geçen hafta, Asyalıların, altı ülkede yaklaşık 44 bin kişi üzerinde yapılan aşı testlerinin "sadece küçük bir yüzdesini" oluşturduğunu söyledi. Öyle bile olsa bu, verilerin yaklaşık 2 bin Asyalı içerdiği anlamına geliyor. Aşılar konusunda İdari Reform Bakanı Taro Kono gecikmeyi savundu.

Aşıların yapılmasını teşvik etmek için “Hükümetin Japon halkına her şeyin yapıldığını göstermesi daha önemliydi” dedi.

ZORUNLU AŞILAR KALDIRILDI

Japonya’nın aşılara olan güvensizliği onlarca yıldır süren bir alışkanlık. Çoğu insan aşılar konusunda tedirginliğe sahip, bunun nedeni, aşının yan etkilerinin sıklıkla ortaya çıkmasıdır. 1990'larda hükümet, bir mahkeme kararının bir aşıyı yan etkilerden sorumlu tutmasının ardından zorunlu aşıları kaldırdı. Daha yakın zamanlarda Japonya, medyada iddia edilen yan etkiler bildirildikten sonra HPV aşısını önermeyi bıraktı ve aşının yurtdışında yaygın olarak kullanılmasına rağmen rahim ağzı kanseri için güvenli ve etkili koruma olarak endişeleri tazeledi. Yakın tarihli bir Mainichi gazetesi anketi, katılımcıların yüzde 40'ından daha azının corona virüs aşılarını hemen yaptırmaya istekli olduğunu, yaklaşık yüzde 60'ın ise bekleyip göreceklerini söyledi.

EN ERKEN NİSAN’DA

Corona virüs hastalarını tedavi eden yaklaşık 40 bin sağlık çalışanı, 100 hastanede Pfizer aşısının ilk dozunu alacak. Bunların yarısı, kamu güvenliği endişesini hafifletmek için yan etkiler anketine ve sonraki sağlık kontrollerine katılacak. Sırada yaklaşık 3.7 milyon diğer sağlık çalışanları olacak. Yaşlıların aşılamasına Nisan ayında başlanması bekleniyor.

GEREKLİ MİKTARDA AŞI GÜVENCE ALTINDA

Geç başlamasına rağmen Japonya, Pfizer ve diğer iki şirket olan AstraZeneca ve Moderna ile aşıların geliştirilmeye devam ettiği Temmuz ayında anlaşmalar yaptı. Japonya, bu yılın sonuna kadar tüm nüfusunu aşılamaya yetecek 344 milyon doz aldı. Buna Pfizer'den 144 milyon doz, AstraZeneca'dan 120 milyon ve Moderna'dan 50 milyon doz dahil. Japonya, Haziran ayına kadar tüm nüfusu için gerekli miktarda aşıyı güvence altına alma sözü verdi, ancak Pfizer ve AstraZeneca tedariklerinin çoğunun üretildiği Avrupa'daki kıtlık nedeniyle beklentiler belirsiz. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com