Kahramanmaraş depremlerinin ardından büyük yıkım yaşanmış 45 bini aşkın kişi hayatını kaybetti ve binlerce depremzede mağdur oldu. Deprem bölgelerinde başlayacak olan toplu konut projeleri için bilim insanlarından uyarılar gelmeye devam ediyor. Ankara Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Bülent Kaypak, binlerce artçı depremin yaşandığı bölgede başlanacak konut projelerinin riskli olduğunu belirtirken uyarılarda bulunarak ciddi hasarlar oluşacağını açıkladı.

'BÖLGE BEŞİK GİBİ SALLANIYOR'

Prof. Bülent Kaypak, artçı depremlerin olduğu bölgeye yapılacak konutların riskli olduğunu belirterek konutların yapımı için beklenilmesi gerektiğini söyledi. Kaypak, “Bu büyüklükte artçı depremlerin devam ettiği bir ortamda kalıcı konut yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bunu bir çok bilim insanı da ifade etti. Kalıp atılıp beton döküldükten sonra yaşanacak 6 ve üzerindeki bir artçı sarsıntı, o temeli ve betonun yapısını bozar, kolonlar dayanıksız hale gelir. O zaman kalıcı diye yaptığımız binaları da yıkmamız gerekir. Kaldı ki bölge beşik gibi sallanıyor. Sürekli sallanan bir ortamda yapılan binaların sağlamlığı konusunda çok ciddi kuşkular oluşur. En az 3 ay beklenmeli” diye konuştu.

'SAĞANAK YAĞMURDA HARÇ KARILMAZ'

Prof. Bülent Kaypak bölgede deprem sağanağı olduğunu belirterek şunları söyledi. Kaypak, “Sağanak yağmurda harç kararsanız beton bozulur, özelliğini kaybeder. Yer sarsılıyorken betonu temele, kalıba dökerseniz, kalıp titreyecek, salınım yapacak, betondaki çakıl aşağı inecek, duru kesim yukarı çıkacak. Betonun sağlam olma imkanı kalmaz” açıklamasında bulundu.
(Sözcü)