Daha İŞİD korkusunu üstünden atamayan Türkmen kenti Kerkük’te merkezi hükümet ile yerel polis güçlerinin bu şekilde bir uygulamaya başlamaları akıllarda soru işaretleri oluşturdu. Bir zamanlar şaki Kürtler tarafından katledilen Türkmenlerin acısı hala yüreğimizde iken; İŞİD katliamları bölgede Haşti Şabi Türkmenatın kurulmasına sebep olmuştur. Tüm bu yaşananları unutup bu gün merkezi hükümet ile yerel polis güçlerinin bu şekilde bir karar almaları çok manidardır. 

Kerkük Polis Müdürü Kava Garib, “Irak İçişleri Bakanlığı'nın son talimatı gereği Kerkük'teki sivillerin ve aşiret güçlerinin elindeki tüm silahların toplatılacağını” söyledi.

Garip sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kent merkezinin yanında ilçe, kasaba ve köylerde önümüzdeki günlerde polis güçleri tarafından arama yapılacağını yanında ya da evinde silah bulunduran vatandaşlar en kısa zamanda polis merkezlerine müracaat ederek silah taşıma ruhsatı ya da evinde bulundurma izni çıkarmalı. Vatandaşın güvenliğini sağlama görevinin devlettedir. Hiç kimse artık evinde ve yanında silah bulundurmayacak. Güvenliği sağlamak ve vatandaşı korumak devletin görevidir. Vatandaş mantıklı gerekçe sunarak ruhsat çıkaracak"

Kerkük Polis Müdürlüğü Basın Sorumlusu Amir Nuri, “Bakanlık tarafından çıkarılan talimatın yürürlüğe girdiğini ve vatandaşlara basın yolu ile bilgi verildiğini;  kent merkezi ve dışındaki tüm polis karakol ve merkezlerinde silah ruhsatı alma başvurularının başladığını; artık hiçbir yerde kaçak silah olmayacağını, hükümetin tüm ruhsatsız silahlara el koyacağını, silah satışlarına da sıkı denetim uygulanacak. Silah satışı yapan ancak ruhsatı olmayan onlarca iş yeri kapatıldı, bu konuda talimatların kesinlikle katı bir şekilde uygulanacaktır” dedi.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALI

Bölgede polis güçlerinin daha çok trafik ve basit adli olaylarla ilgilendiği bilinmekte... Kerkük’te polis gücünü bu güne kadar merkezi hükümet ve kavgalı görülen Kuzey Irak Yerel Yönetimi ortak oluşturmuşlardı. Türkçe bilmeyen polis unsurları bölgede asayişi sağlayacaklarmış? Bölgede asayişi ağırlık olarak aşiretler ve büyük aileler sağladığı bilinmektedir. Peki şimdi halkın elinde bulunan ateşli silahlar toplanarak Kerkük’ün kadim Türk halkı İŞİD’e ve Kürt guruplarının insafına bırakılmış olmayacak mı? Bu durumun acil olarak hem Türk Dışişlerince hem de bölgede meskun bulunan Türk partilerince ele alınmalı ve gerekli girişimlerle beraber bir an önce gerekli tedbirler alınmalıdır.  

POLEMİK HABER/NUH MEHMET DENİZ