Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attıkları gerekçesiyle OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen 7 akademisyen görevine iade edildi.

7 AKADEMİSYEN GÖREVE GERİ DÖNDÜ

BirGün'de yer alan habere göre, Ankara 21. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Nilgün Erdem, Araştırma Görevlisi Ekin Değirmenci, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Burcu Yılmaz, Mersin Üniversitesi’nden Metin Altıok, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Emine Yönden Pehlivan, Hakkari Üniversitesi’nden Yaşar Akdağ ve Niğde Üniversitesi'nden Vahdet Mesut Ayan'ın görevlerine iade edilmesine karar verildi.

OCAK AYINDAN BU YANA 9 KHK'LI GEREVE İDAE EDİLDİ

Ocak ayından göreve dönmesi kararı verilen Marmara Üniversitesi’nden Özdemir Aktan ve Ankara Üniversitesi’nden Dr. Dinçer Demirkent’le birlikte göreve iade kararı verilen KHK’lı akademisyen sayısı 9 oldu.

'BARIŞ AKADEMİSYENLERİ GÖREVE GERİ DÖNSÜN'

Karara ilişkin BirGün’e konuşan Doç. Dr. Nilgün Erdem “Olumlu sonuçlanmasını, böyle devam etmesini ve bir an önce nihai karara dönüşmesini bekliyoruz. AYM kararlarını tanımayan, arkadaşlarımıza mahkemeden verilen ret kararları da var. Onların da umarım üst mahkemelerde telafisi sağlanır ve bütün Barış Akademisyenleri görevlerine geri döner. Talebimiz de bu kararlara üniversitelerin hızla yanıt vermesi. Dr. Dinçer Demirkent hâlâ görevine iade edilmedi. Daha önce mahkemelerin AYM kararını tanımadığı gibi şimdi de üniversite yönetimleri mahkeme kararını tanımıyor. Bir an önce hukuki sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kulandı.

'BÖYLE BİR HAKLARI YOK'

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki görevinden KHK ile ihraç edilen Dinçer Demirkent "Birincisi, Barış Akademisyenlerine olan düşmanca tutumu mahkeme kararlarına rağmen sürdürüyorlar. İkincisi, yasasızlığı bir üst boyuta taşıyorlar. Üniversiteyle görüştüğümde ‘güvenlik soruşturması’ yaptıklarını söylediler, böyle bir hakları yok. Ben bunu söylediğimde de ‘dilinin sürçtüğünü, arşiv araştırması’ yaptıklarını söylediler. İkisine de hakları yok. Olabildiğince oyalıyorlar. Üniversitelerin bir geleceği olacaksa, bu kişilerle hesaplaşmadan olmaz” dedi.