DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın '14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilirse bu madde ile ilgili bir girişimde bulunup bulunmayacağı' yönündeki sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Kılıçdaroğlu, seçilmesi halinde "Cumhurbaşkanına hakaret” maddesinin kaldırılacağını açıkladı.

'TÜRKİYE 15 MAYIS SABAHINA ÖZGÜR UYANACAK'

14 Mayıs'tan sonra "Cumhurbaşkanına hakaret" maddesinin TCK'den kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye, 15 Mayıs sabahına özgür uyanacak, başta gençler olmak üzere bütün yurttaşlarımızın kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ülke yaratacağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerine yer verdi.

299'uncu maddenin tarafsız Cumhurbaşkanları için oluşturulduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, buna karşılık 16 Nisan 2017 yılındaki anayasa değişikliğinin ardından cumhurbaşkanının söz konusu madde ile getirilen ilave bir koruma zırhına büründürüldüğünü ve kendisine yöneltilen ufak eleştiriler için bile yargıya başvurulduğunu kaydetti.

'ERDOĞAN DÖNEMİNDE BU MADDE BİR İNTİKAM APARATI HALİNE DÖNÜŞTÜ'

"Rakamlar, Erdoğan döneminde bu maddenin bir intikam aparatı haline dönüştürüldüğünü açıkça göstermektedir. Bir siyasi partinin genel başkanı sıfatını da kullanan cumhurbaşkanının 21'inci yüzyılda demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmesi, farklı seslere ve farklı düşüncelere tahammül etmeyi öğrenmesi, kendi görüşünden olmayan insanları susturmak yerine onları dinlemeye çaba harcaması gerekir. Millet İttifakı İktidarında ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğiz, tweet atan hiçbir genç sabahın köründe gözaltına alınmayacak. Ülkemiz hak etmediği bu ucube maddeden kurtulacak."