NATO’nun bölgedeki barışı korumak için yetkilendirdiği KFOR misyonu, göstericilerin polisle çatışıp kuzeydeki Zvecan kasabasındaki bir hükümet binasına zorla girmeye çalıştıktan sonra kalabalığa karşı koyarken "sebepsiz saldırılarla" karşılaştığını bildirdi.

İTALYAN VE MACAR YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA

KFOR’dan yapılan açıklamada, "Kalabalığın en aktif kesimlerine karşı koyarken, İtalyan ve Macar KFOR birliğinden birkaç asker, kışkırtıcı cihazların patlaması nedeniyle sebepsiz saldırılara ve sürekli travma yaralarına, kırık ve yanıklara maruz kaldı" denildi. 

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, 11 İtalyan askerinin "üçünün durumu ciddi" olmak üzere yaralandığını söyledi. İtalya Başbakanı Meloni, "KFOR'a yönelik yeni saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz. Kosova makamlarının daha fazla tek taraflı eylemlerinden kaçınmak ve tüm tarafların gerilimi azaltmak için geri adım atması esastır" dedi. 

Macaristan Savunma Bakanlığı ise, yaralılar arasında "20'den fazla Macar askerinin" olduğunu ve yedisinin ciddi ama istikrarlı durumda olduğunu duyurdu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, protestolarda 52 Sırp'ın yaralandığını, birinin "etnik Arnavut özel kuvvetleri tarafından iki kurşunla yaralandığını" söyledi.

SIRPLAR BOYKOT ETTİ

Kosova'da Sırplar geçen ay kuzey kasabalarında yapılan seçimleri boykot ederek, seçmenlerin yüzde 3,5'in altında küçük bir katılım oranına rağmen etnik Arnavutların yerel meclislerin kontrolünü ele geçirmesine olanak tanıdı.

2008'de Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova’da Başbakan Albin Kurti hükümeti, Avrupa Birliği ve ABD'nin gerilimi azaltma çağrılarına karşı çıkarak geçen hafta belediye başkanlarını resmen atadı.

Pek çok Sırp, Kosova'daki varlıkları uzun süredir direnişe yol açan Kosova polis güçlerinin yanı sıra gerçek temsilcileri olarak görmedikleri etnik Arnavut belediye başkanlarının geri çekilmesini talep ediyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER