Uygun koşullarda paketlenmeyen ve depolanmayan gıdalar üzerindeki küfler, mayalar ve bakteriler gelişerek gıdanın niteliğini bozuyor. Uzmanlar bu noktada küflenen gıdaların cinsine de bağlı olarak yeniden tüketimi uygun buluyor. Özellikle gıdanın sertliği bu noktada önem taşıyor. Ancak yumuşak gıdaların küflenmesi durumunda kesinlikle tüketilmemesi öneriliyor. Hem israfı önleyecek hem de gıdaların yeniden tüketimini sağlayacak yöntemler uzmanlar tarafından şu şekilde belirtildi.

Küflü gıdalar nasıl tüketilir?

Ne tür bir küf olduğuna dikkat edilmeli

Bazı küfler zararsızdır ve gıdalara zarar vermezler. Ancak durum her zaman bu kadar masum değildir. Zararlı olan küflerin insan sağlığına büyük oranda zarar verdiği biliniyor. Örneğin, Aspergillus flavus adlı küf türü, aflotoksin adı verilen bir toksin üretebilir ve bu da karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, küfün cinsi önemli bir faktördür ve cinsinden emin olmadığın, özellikle yumuşak gıdalar üzerinde çıkan küflerden kesinlikle uzak durmalısınız.

Yayılma şekli önemli

Küfün yayılma derecesi bir diğer önemli konu olarak ön plana çıkıyor. Küfler bazı durumlarda gıdaların sadece yüzeyine değil, içine de yayılabiliyor. Bu durumda, küflü bölgenin kesilmesi veya atılması gerekiyor. Küfün yayılma derecesi önemlidir. Çünkü küflü gıdaların sadece yüzeyindeki küf temizlenebilir, ancak gıdanın içindeki küf temizlenemez. Dolayısıyla bilinçli bir tüketici olarak küfün yayılma cinsini kontrol etmelisin.

Herhangi bir rahatsızlığın varsa uzak durmalısın

Küflü gıdalar, sağlık sorunları olan kişiler için daha fazla risk taşıyor. Örneğin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, hamileler ve bebekler, küflü gıdaları tüketmekten kaçınmalıdır. Öte yandan uzmanlar kronik rahatsızlığı olan kişilerin de küflü gıdalardan kesinlikle uzak durması gerektiğini vurguluyor. Küflü gıda tüketiminin mevcut kronik rahatsızlıkları ilerletebileceği de belirtiliyor.

limon-küf

Hangi gıda olduğuna bakılmalı

Bazı gıdalar daha az dayanıklıdır ve küflü olduklarında daha hızlı bozulabilirler. Örneğin ekmekler, peynirler ve meyveler gibi gıdalar, küflü olduklarında daha hızlı bozulabilirler ve kullanılmamalıdır. Öte yandan küfün yayılma derecesi de göz önüne alınarak sert gıdaların sadece dış yüzeyinde olması durumunda gıdaların tüketilebileceği, yumuşak gıdalardan ise tüketilmemesi gerekiyor.

pexels-charles-haacker-11098743

Kokusundan anlaşılabilir

Bazı gıdaların pişirilmesi, küfün etkilerini yok edebilir. Örneğin, küflü peynirlerin bir kısmı pişirildiğinde kullanılabilir hale gelebilir. Öte yandan küflü gıdaların kokusu genellikle rahatsız edicidir ve gıdanın bozulduğunu gösterir. Bu nedenle küflü gıdaların kokusuna dikkat edilmelidir. Eğer gıda kötü kokuyorsa kesinlikle tüketilmemelidir.
(iyihisset.com)