Çin, 2021-2025 döneminde birim GSYİH başına üretilen karbondioksit miktarı olan "emisyon yoğunluğunu" yüzde 18 azaltacaktır, ancak bu emisyonların yüzde 1 artmaya devam etmesine neden olabilir. Fosil olmayan yakıt enerjisinin Çin'in enerji karışımının yüzde 20'sini oluşturması hedefleniyor ve bu da ülkenin kömür endüstrisinin daha da genişlemesi için bolca yer bırakıyor.

"ÇOK AZ İŞARET VAR"

NewClimate Enstitüsü'nden Swithin Lui, “Bu, çok kuvvetli ve gelecekteki bir kömüre bağımlılıktan uzaklaşmanın çok az işaretini gösteriyor. Net sıfıra emisyona inebilmek için gereken değişikliğe dair çok az işaret var" dedi.

Draworld Çevre Araştırma Merkezi baş ekonomisti Zhang Shuwei, “Çin'in 2060'a kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı taahhüt etmesinden sonraki ilk beş yıllık plan olarak, 14 beş yıllık planın güçlü iklim hırsını göstermesi bekleniyordu. Ancak, sunulan taslak plan beklentileri karşılamıyor gibi görünüyor" dedi.

DAHA DA HIZLANABİLİR

Alışılmadık bir şekilde Çin, bu beş yıllık dönemin tamamı için GSYİH hedefleri belirlemedi, ancak bu yıl için yüzde 6 büyüme hedefiyle yıllık hedeflere izin verdi. Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi, emisyon yoğunluğu hedefi ile birleştiğinde, bunun Çin emisyonlarının büyüme oranının gerektiği gibi yavaşlamak yerine daha da hızlanmasına izin verebileceğini söyledi.

HALA UMUT VAR

Bununla birlikte, temiz enerji üretimini nasıl artıracağı, endüstriyi emisyonları azaltmaya nasıl teşvik edeceği ve sera gazı emisyonları konusunda daha sıkı kısa vadeli hedefler benimsemeye nasıl teşvik edeceği konusunda Çin'in planını daha ayrıntılı olarak detaylandırması için hala alan var. Sektörel planlar ve diğer detaylar bu yılın ilerleyen zamanlarında takip edilecek. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com