Resmi KCNA haber ajansının haberine göre, İşçi Partisi Merkez Askeri Komisyonu başkan yardımcısı ve partinin Merkez Komitesi sekreteri olan Pak'ın yerine komitenin geçen haftaki yıllık toplantısında Ri Yong Gil getirildi.

SEBEBİ BİLİNMİYOR

Değişiklik için herhangi bir sebep belirtilmezken, devlet televizyonu, toplantı sırasında Pak'ın ön sıralarda başını öne eğik oturduğunu, diğer üyelerin ise oylama için ellerini kaldırdığını gösterdi. Daha sonra, Pak Jong Chon'un koltuğunun boş olduğu görüldü

Kim başkanlığındaki partinin Merkez Askeri Komisyonu, savunma bakanlığının üzerinde ülkenin en güçlü askeri karar alma organı olarak kabul ediliyor. Pak'ın yerini alması, Kim'in izole edilmiş ülkenin 2023 savunma stratejisinin anahtarı olarak ABD ve Güney Kore'ye karşı koymak için yeni kıtalararası balistik füzeler ve daha büyük bir nükleer cephanelik geliştirme çağrısı yapmasıyla geldi.

HIZLI YÜKSELİŞ

Pak, askeri kariyerini 2015'te tek yıldızlı bir topçu komutanından 2020'de dört yıldızlı bir generale hızla yükseltti ve ülkenin kısa menzilli füze teknolojisindeki ilerlemeye katkıda bulunduğu için övgü aldı.

2020'nin sonlarında Pak, politbüroya terfi etti, Kim yönetimindeki en yüksek askeri rütbe olan mareşal unvanını kazandı ve geçen Kasım ayında Güney Kore-ABD ortak güçlerine karşı önde gelen bir ses oldu. Pak'ın görevden alınması, Kim'in bazı hatalara işaret ettiği ve iyileştirme çağrısı yaptığı diğer alanların aksine, toplantı sırasında çoğunlukla ordunun silah geliştirmedeki ilerlemelerini övmesine rağmen geldi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER