Nükleer ve balistik füze programı nedeniyle ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Kuzey Kore’ye tütün ürünleri satan British American Tobacco, belgelere göre 2007 yılından 2017 yılına kadar satışlarını sürdürdü.

‘ŞİRKETLERE UYARI ATEŞİ’

Dünyanın en büyük ikinci tütün grubu olan British American Tobacco’nun davası, ABD Adalet Bakanlığı tarihindeki "tek başına en büyük Kuzey Kore yaptırım cezasını" temsil ederken, Ulusal Güvenlik Birimi Başsavcı Yardımcısı Matthew Olsen, "Bu dava ve buna benzer diğerleri, şirketlere bir uyarı atışı işlevi görüyor" dedi.

British American Tobacco’dan yapılan açıklamada, Singapur'daki dolaylı iştiraklerinden biri olan BAT Marketing Singapore suçunu kabul ederken, Adalet Bakanlığı ile ertelenmiş bir kovuşturma anlaşması imzaladığını söyledi. Ayrıca, ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi ile ayrıca bir sivil anlaşmaya giderek 635,2 milyon dolarlık ödemeyi kabul etti.

‘SUİSTİMALİN FARKINDAYIZ’

Şirketin CEO'su Jack Bowles yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmalara yol açan tarihi ticari faaliyetlerden kaynaklanan suistimalden derin üzüntü duyuyoruz ve haklı olarak bizden beklenen en yüksek standartların altında kaldığımızı kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER