Quirinale Antlaşması, savunma, göç, ekonomi, kültür ve ticaret gibi alanlarda Paris ve Roma arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

İmza töreni, Almanya'da Avrupa'nın tartışmasız lideri olan ve özellikle birbirini izleyen Fransız liderlerle yakın ilişkiler kuran Merkel'in 16 yıllık yönetimine son veren yeni bir koalisyon anlaşmasının kabul edilmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti. Yeni Berlin yönetiminin, özellikle görev süresinin başlangıcında daha içe dönük olması bekleniyor. 

İsmini vermeyi reddeden üst düzey bir İtalyan diplomatik kaynak, "Macron'un niyeti İtalya ile yeni bir eksen oluşturmakken, İtalya'nın Fransa-Almanya ikilisi ile bağlantı kurmak çıkarına" dedi.

DİBE VURMUŞTU

Aslen 2017'de öngörülen, yeni anlaşmayla ilgili müzakereler, 2018'de Roma'da popülist bir hükümetin göreve başlaması ve göç konusunda Macron ile çatışmasıyla durma noktasına geldi.

İlişkiler, Macron'un Fransa'nın İtalya büyükelçisini kısaca geri çağırmasıyla 2019'da dibe vurdu, ancak bu yıl eski Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi'nin bir İtalyan birlik hükümetine liderlik etmek üzere atanmasının ardından bir rönesans yaşandı.

Bir Fransız diplomatik kaynağı, Avrupa Birliği'nin ikinci ve üçüncü en büyük ekonomileri arasındaki yeni eksenin Paris'in diplomatik önceliklerinin yeniden düzenlenmesini temsil ettiği yönündeki önerileri reddetti. Kaynak, "Avrupalı ortaklarla hiçbir zaman kıskançlık üçgeni oynamadık. Bu ikili ilişkiler, güçlü olduklarında, birbirini tamamlıyor" dedi. (Reuters)