TCMB'nin Finansal İstikrar Raporu'na göre, hanehalkı borcunun milli gelire oranında düşük seviye korunurken bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı belirtildi. Kredi kartları, enflasyon dönemlerinde taksit seçenekleriyle kolay erişilebilir bir finansman imkanı sunarken, bu durum vurgulandı.

Mehmet Şimşek hakkında şok sözler: Tek yaptığı sağdan soldan para bulmak Mehmet Şimşek hakkında şok sözler: Tek yaptığı sağdan soldan para bulmak

Raporda, hanehalkının finansal yüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğu ve tüketici enflasyonu, dijitalleşme ile beraber kart kullanımının yaygınlaşması gibi faktörlerin etkili olduğu ifade edildi. Aktif kredi kartı kullanıcı sayısının yaklaşık 28 milyona ulaştığına dikkat çekilirken, bireylerin kredi kartı bakiye ve limitlerini önemli ölçüde artırdığına vurgu yapıldı. Ayrıca, artan kredi kartı faiz oranlarının gelir/borçlanma uyumsuzluğu olan bireylerde faize bağlı borç servis yükünü artırabileceği değerlendirildi.

Raporda, 2024 başında bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limitinin 4,2 trilyon TL'ye, toplam kart bakiyesinin ise 1,3 trilyon TL'ye ulaştığı aktarıldı.