Eski bir hazine avcısı, tarihi bir gemi enkazında bulunan altından yapılmış 500 kayıp madeni paranın yerini açıklamayı reddettiği için beş yıldır hapiste ancak araştırmacı bilim adamı Tommy Thompson, yasayı çiğnediği için hapse atılmadı. 

Bunun yerine, ABD'de alışılmadık derecede uzun bir süredir mahkemeye itaatsizlik sebebiyle içeride tutuluyor. 

ABD'nin altın yüklü gemisi, 1857'de Güney Carolina'da bir kasırga sırasında, gemide milyonlarca dolar değerindeki altınla battı ve battığı zaman ekonomik bir paniğe neden oldu.

MAHKEMEDEN KAÇTI

Thompson'ın çektiği hukuki sorunlar, gemiyi bulması için ona 12,7 milyon doları ödeyen, ancak sonucunda hiçbir gelir elde etmeyen ve sonunda dava açan 161 yatırımcıdan kaynaklanıyor. 

2012'de, farklı bir federal yargıç, Thompson'ın madeni paraların yerini söylemesi için mahkemeye çıkmasını emretti. Bunun yerine, Thompson uzun süredir sevgilisiyle yaşadığı bir otele saklandı ama üç yıl sonra tutuklandı. 

İki yıl hapis ve 250 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

‘’ÖZGÜRLÜĞÜMÜN ANAHTARI ELİMDE DEĞİL’’

Thompson’ın altınların nerede olduğuna ilişkin soruları yanıtlamayı birkaç kez reddetmesi üzerine 2015'te Yargıç Marbley, Thompson'ın yanıt verene kadar hapiste kalmasını ve günlük bin doları para cezasını ödemesini emretti. 

Bu yılın Ekim ayı sonlarında, Thompson son duruşmasına videoyla bağlandı. Yargıç Marbley, "Bay Thompson, altının nerede olduğuna dair ufuk açıcı soruyu yanıtlamaya hazır mısınız?" diye sordu. 

Thompson, "Sayın yargıç, altının nerede olduğunu bilmiyorum," diye yanıt verdi ve "Özgürlüğümün anahtarlarına sahip olmadığımı hissediyorum" şeklinde yargıca yakındı. Bu sözler bir işe yaramadı ve hapishaneye tekrardan döndü. 

Şimdiye kadar bin 700 günden fazla hapiste kaldı ve yaklaşık 1.8 milyon dolar para cezası borcu var.

İŞBİRLİĞİ YAPSAYDI ŞİMDİYE KADAR ÇIKMIŞTI

68 yaşındaki Thompson, kısa süreli hafıza ile ilgili sorunlar yaratan nadir görülen bir kronik yorgunluk sendromundan mustarip olduğunu söyledi. 

Hükümet, Thompson'ın işbirliği yapmayı reddettiğini ve rahatsızlığı ile madeni paraların nerede olduğunu açıklamanın arasında hiçbir bağlantı olmadığını iddia ediyor. 
Yatırımcılar ise hala paralarını arıyorlar. 

Avukat Steven Tigges Mart ayında yaptığı bir mahkemede, "Sadece savunma anlaşmasına uymuş olsaydı ve eksik varlıkların bulunmasında işbirliği yapmış olsaydı, şimdiye kadar hapisten çıkardı" dedi.

(ABC News)
Çeviri: İsmail Cömert