Dev çay şirketinden yapılan açıklamada, bankaların ithalat anlaşmaları için gereken dolarını serbest bırakmaması halinde Mısırlıların bir aydan daha kısa bir süre içinde çay arzı sıkıntısıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

‘ÖDEYECEK DOLARLARI YOK’

Ünlü el-arosa çayını paketleyen ve satan El-Fath, Mısır kabinesine resmi bir şikayette bulundu ve Mısırlıların silolardaki stoklar tükendiği için yakında süpermarketlerde çay bulamayacakları konusunda uyardı. Yaklaşık bir aydır Mısır limanlarında yaklaşık altı bin ton el-arosa çayı bulunuyor, ancak bunun için ödenecek yabancı nakit olmadığından şirket sevkiyatını gerçekleştiremedi.

Bir denizcilik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed el-Shami, kargoların çoğu yabancı şirketlerin sahip olduğu gemilerle yerel limanlara geldiği için denizcilik acentelerinin Mısır poundu ödemelerini kabul edemediğini açıklarken, "Kargolar limanlarda yığılmaya devam ediyor çünkü ithalatçı firmaların sevkiyatlar için ödeyecek dolarları yok" dedi. El-Fath, çay ithalatının gümrüklenmesinde yaşanan büyük gecikmelerin yüke zarar vereceği ve nakliye şirketleri için cezalara yol açacağı konusunda uyardı.

'MISIRLILARIN RUH HALİ RİSK ALTINDA’

Resmi tahminlere göre, çay Mısır'ın en önemli ürünlerinden biri ve Mısırlılar yılda beş milyar Mısır poundu değerinde (260 milyon dolar) tüketim yapıyor. Adı şarkılara ve kültüre kazınmış "Mısır’ın ruh halini düzeltici" olarak bilinen el-arosa çayı, hükümetin mali engellerini aşamadığı takdirde market raflarına ulaşamayacak. Yerel gazeteler, "Mısırlıların ruh hali risk altında" gibi başlıklar kullanarak sonuçları konusunda uyardı. 

El-Fath, kriz uzarsa 5 bin işçisine, mühendisine, kimyagerine ve yöneticisine ödeme yapamayacak bir noktaya gelebileceğini söyledi. Şirket, çayın buğday gibi temel bir emtia olduğunu söyleyerek hükümeti yardım etmeye çağırdı. Mısır, tükettiği çayın yüzde 60'ını ithal ediyor ve 2020'nin çay ithalatının yüzde 84'ü Kenya'dan geliyor ve toplam 167 milyon dolar değerinde. Mısır da aynı yıl çayının yüzde 4.8'ini Sri Lanka'dan ve yüzde 2.19'unu Birleşik Arap Emirlikleri'nden ithal etti.

BİRİNCİ TÜRKİYE

2016 yılında dünya genelinde kişi başına çay tüketiminde Mısır yedinci sırada yer alırken, Türkiye birinci sırada yer aldı. Uluslararası Çay Komitesi'ne göre 2018'de dünya genelinde yaklaşık 273 milyar litre çay ve kahve tüketildi. 2020'de Mısır toplam 195.6 milyon dolarlık çay ithal etti. (Middle East Eye)