Çin'de geçirdiği bir trafik kazasında boynunu kıran 40 yaşındaki Gert-Jan Oskam'a, ameliyat olduğundan beri her seferinde 100 metreden fazla merdiven çıkıp 100 metreden fazla yürüdüğü söylendi.

Hollandalı Oskam, "Birkaç ay önce, 10 yıl sonra ilk kez ayağa kalkıp arkadaşlarımla bira içebildim. Bu oldukça havalıydı. Günlük hayatımda kullanmak istiyorum” dedi. 

İsviçreli sinirbilimciler tarafından geliştirilen ‘dijital köprü’, beyni omurilik sinirleri bozulduğunda kullanılamaz hale gelen kaslarla yeniden bağlamak için kablosuz sinyaller kullanmayı amaçlıyor.

‘HASTA YENİDEN KONTROL SAĞLIYOR’

Lozan'daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Gregoire Courtine, "Gert-Jan'ın düşüncelerini yakalayabileceğini ve bu düşünceleri, istemli bacak hareketlerini yeniden oluşturmak için omuriliğin uyarılmasına çevirebileceğini" söyledi. Courtine, beyin ve omurgayı yeniden bağlamanın omurilik sinirlerini yenilemeye yardımcı olduğunu ve hastanın kaybettiği kontrolünün bir kısmını geri kazandığını söylüyor.

Çalışma erken bir aşamada olsa da, araştırmacılar gelecekte ufak cihazların inme hastaların ve felçli insanların yürümelerine, kollarını ve ellerini hareket ettirmelerine ve genellikle omurilikten etkilenen mesane gibi diğer işlevleri kontrol etmelerine yardımcı olacağını umuyor. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER